Volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut, in octombrie, cu 10% fata de luna septembrie, in timp ce volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, pe ansamblu, a scazut cu 13,7%, informeaza Institutul National de Statistica.
Potrivit INS, cresterea de zece procente a fost sustinuta de toate cele trei sectoare - industria energiei electrice si termice, gaze si apa (+15,3%), industria prelucratoare (+9,5%) si industria extractiva (+8,6%), cele mai semnificative cresteri, pe marile grupe industriale fiind inregistrate in industria bunurilor de capital (+19,3%), industria bunurilor intermediare (+11,2%) si industria energetica (+7,8%).

In ceea ce priveste raportarea la aceeasi perioada din anul 2006, volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 12,6% in octombrie. Cresterea a fost sustinuta de industria prelucratoare (+14,0%), industria energiei electrice si termice, gaze si apa (+4,9%) si industria extractiva (+2,5%). De asemenea, pe marile grupe industriale, datele INS arata ca cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+29,4%), industria bunurilor intermediare (+12,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,2%).

Pentru primele zece luni ale anului 2007, volumul cifrei de afaceri din industrie a inregistrat o crestere cu 12,3%, fata de perioada ianurie - octombrie 2006, crestere sustinuta de industria prelucratoare (+14,8%), in timp ce industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 2,3%. Structura pe marile grupe industriale arata ca cele mai importante cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+25,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+18,3%) si in industria bunurilor intermediare (+17,1%). In acelasi timp, industria energetica a inregistrat o scadere cu 6,8%.

In ceea ce priveste volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul - cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, acesta a scazut in octombrie fata de luna precedenta, cu 13,7%.

Astfel, potrivit INS, volumul cifrei de afaceri la produsele nealimentare a inregistrat o scadere cu 13%, iar la produsele alimentare, bauturi si tutun cu 9%. Pe de alta parte, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in luna octombrie 2007, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o crestere cu 3,9%.

In privinta serviciilor de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a scazut in octombrie fata de septembrie cu 8,2%. Scaderea a provenit in principal de la activitatile agentiilor de voiaj (-22,9%) si ale hotelurilor si restaurantelor (-15,4%), singurele cresteri ale volumului cifrei de afaceri fiind inregistrate la activit¨£ti de jocuri de noroc (+19,3%), mai arata INS.

Totodata, raportat la luna corespunzatoare a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul - cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete – a crescut cu 15,9%, crestere sustinuta de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (+37,8%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a inregistrat pe total o crestere cu 4,7%, sustinuta de comertul cu amanuntul al carburantilor (+41,4%).

In acelasi timp, activitatea de servicii de piata pentru populatie in luna octombrie 2007 a inregistrat o cifra de afaceri cu 0,2% mai mare comparativ cu luna octombrie 2006, cresteri mai importante fiind raportate la activitatea hotelurilor si restaurantelor (+29,2%), iar scaderi mai mari s-au inregistrat in principal la activitatea jocurilor de noroc (-26,3%).

In ceea ce priveste perioada ianurie-octombrie 2007 comparativ cu primele zece luni ale anului 2006, cresterea volumului cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a fost de 17,1%, sustinuta atat de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (+27,3%) cat si de vanzarea de produse nealimentare (+7,6%).

In aceeasi perioada, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, a inregistrat o crestere cu 25,3%, sustinuta atat de comertul cu am¨£nuntul al carburantilor (+54,1%) cat si de comertul cu autovehicule (+13%).

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a inregistrat o crestere cu 2,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri