Parlamentul a adoptat joi bugetul de stat pe 2008 si pe cel al asigurarilor sociale, alocarea unor sume record pentru agricultura, invatamant sau catre administratiile locale defavorizate si preocuparea pentru programele sociale aratand influenta PSD asupra Guvernului minoritar al PNL.
Parlamentul a adoptat joi bugetul de stat si pe cel al asigurarilor sociale, pentru primul votand 249 de parlamentari si exprimandu-se impotriva 93 (cei ai PD-L), in timp ce pentru al doilea s-au inregistrat 342 de voturi pentru si doua abtineri.

Dupa doua zile de dezbateri, un termen nemaintalnit pana acum in conditiile in care de regula in anii trecuti discutiile se prelungeau pe mai multe zile, senatorii si deputatii au finalizat miercuri seara analiza celor 994 de amendamente respinse si a celor 112 acceptate de comisiile de resort depuse la bugetul de stat pe 2008.

Cat priveste modificarile de ultim moment, parlamentarii au acceptat majorarea salariilor profesorilor, acordarea de fonduri suplimentare pentru bursele elevilor, ambele solicitari ale PSD. Alte revendicari ale formatiunii lui Mircea Geoana fusesera deja acceptate in comisiile de resort: e vorba de cresterea alocatiei pentru copii, extinderea programului "cornul si laptele" pana in clasa a 8-a, preschimbarea tichetelor CFR ale pensionarilor in bani, si in special acordarea unui procent de 3% pentru agricultura si 6% pentru educatie, sume record pentru istoria postdecembrista.

Alte amendamente acceptate in comisii au majorat numarul locurilor subventionate de buget pentru tratamentul balnear, o alta propunere social-democrata, si au fixat o suma pentru indemnizatia de insotitor pentru persoanele cu handicap.

Totodata, in plen senatorii si deputatii au respins tot la propunerea PSD, diminuarile de fonduri salariale ale angajatilor din serviciile secrete, au alocat resurse suplimentare Senatului si au mentinut acordarea de sporuri pentru functionarii publici membri in comisiile de concurs. Tot in plen, agricultura a mai primit inca 450 milioane ROL de la Ministerul Finantelor, urmare a unei propuneri a PRM.

Cat priveste bugetul asigurarilor sociale, singura modificare notabila acceptata pe ultima suta de metri de alesi, a fost majorarea comisionului acordat Postei Romane pentru plata pensiilor. Acest comision (propus de sinicalistii de la Posta) de 1,03% a fost impus de parlamentari, desi initial Guvernul propusese pentru 2008 micsorarea acestuia la 0,7%, invocand costurile prea ridicate.

Desi au fost depuse in Parlament in octombrie, dezbaterea bugetelor a fost amanata pana in decembrie pentru ca alesii au fost implicati in campania pentru euroalegeri. Pauza a fost folosita de PSD pentru a-si impune prin negocieri propriile proiecte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri