Conflictele de interese locale mineaza proiectele europene
Agentia SAPARD a identificat nereguli la 4 din cele 16 proiecte verificate incepand cu luna aprilie, in cele mai multe cazuri fiind semnalate probleme in ceea ce priveste realizarea tehnica a lucrarilor, a declarat Samoila Szabo, directorul general al agentiei, ieri, intr-o conferinta de presa. In acelasi timp, au fost constatate degradari premature ale drumurilor din cauza conditiilor meteorologice si a intretinerii proaste a santurilor si rigolelor. Szabo a amintit cazul unei firme de proiectare cu 15 proiecte aprobate, unde expertul era si angajat al Serviciului judetean de Drumuri. "Incercam sa gasim solutii pentru finalizarea proiectelor, sa remediem ce mai putem", a spus Szabo, care a adaugat ca garantiile depuse de contructori vor fi utilizate pentru terminarea lucrarilor. El a precizat ca vor fi extinse verificarile si la calitatea materialelor folosite, iar receptia lucrarilor va fi facuta in prezenta unui expert al agentiei.

Agentia Sapard a recuperat in acest an doar un sfert din valoarea totala a debitelor constatate in 2005, ca urmare a neregulilor la anumite proiecte Sapard, adica 5 miliarde lei din circa 20 miliarde lei, a declarat directorul general al Agentiei Sapard. "Cea mai mare parte a debitelor provin in urma conflictelor de interese depistate la proiectele derulate pe Masura 2.1 - dezvoltarea infrastructurii rurale", a spus Szabo. Din cei 72 de datornici ai Agentiei Sapard, 66 au derulat proiecte pe Masura 2.1 si doar 6 pe Masura 1.1 - marketingul produselor agricole, unde cofinantarea UE a fost de pana la 50%, fata de celelalte, unde Sapard a participat cu 75% din valoarea proiectului, restul fiind suportat de bugetul local. Anul trecut, valoarea debitelor a fost de 4,12 miliarde de lei, bani recuperati in totalitate.

Agentia Sapard a contractat 607 proiecte pe Masura 2.1, in valoare de 483,4 milioane de euro, fiind finalizate 291 de lucrari. Dupa finalizarea lucrarilor, vor fi realizati 1730 km de drumuri, 3475 km de conducte pentru alimentarea cu apa, 517 km de conducte pentru canalizare si deservirea cu apa, precum si retele de canalizare pentru 658.113 locuitori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri