Romania va aloca peste 3,9 miliarde euro pentru cresterea competitivitatii agriculturii si industriei alimentare, din cele noua miliarde euro fonduri europene si de la bugetul de stat destinate dezvoltarii rurale pana in 2013.
"Sectorul agricol este mult mai important in Romania decat in majoritatea celorlalte state membre cu 32% din populatie ocupata in agricultura si silvicultura care a contribuit cu 12,1% la crearea PIB in 2006. Nivelul productivitatii si al veniturilor ramane foarte scazut, iar deficitul balantei comerciale cu produse agro-alimentare continua sa se mareasca. Spatiul rural se distinge printr-o populatie destul de raspandita si o infrastructura saraca", potrivit reprezentantei Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, in cadrul programului de Dezvoltare Rurala al Romaniei, spatiul rural va primii mai mult de noua miliarde de euro pana in 2013, mai mult de 80% din acesti bani provenind din bugetul Uniunii Europeane, iar restul din bugetul autoritatilor nationale romane.

Astfel, 3,9 miliarde euro vor fi alocati pentru cresterea competitivitatii agriculturii, silviculturii si industriei alimentare prin sprijinirea investitiilor, a pregatirii profesionale si a servicilor de consultanta. Obiectivul principal il va constitui incurajarea fermelor de semisubzistenta sa devina mai comerciale, dezvoltarea grupurilor de producatori pentru a beneficia de economia de scara, cresterea calitatii produselor si intarirea legaturilor filierei agro-alimentare.

Suma de 2,3 miliarde euro va fi alocata pentru protectia si imbunatatirea mediului inconjurator, in vederea incurajarii practicilor agricole si forestiere durabile, protejarii resurselor naturale si a biodiversitatii.

De asemenea, va fi alocat un buget de 2,5 miliarde euro pentru a imbunatatii calitatea vietii in spatiul rural prin investitii in drumuri, retele de apa potabila si canalizare, infrastructura sociala si servicii publice in comune si sate. O parte din fonduri sunt alocate pentru a reduce dependenta economiei rurale de agricultura, in special prin sprijinirea dezvoltarii micilor afaceri si a facilitatilor turistice.

Un buget specific de aproape 235 milioane euro este prevazut pentru abordarea LEADER, care va fi folosit pentru a ajuta comunitatile rurale sa se dezvolte si sa-si puna in aplicare strategiile de dezvoltare rurala aferente zonei lor, precum si dezvoltarea de activitati comune cu alte zone rurale din Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri