Exportatorii se pling de pierderi, Copos le cere sa reziste
Firmele mici si mijlocii care vor reusi sa reziste inca doi ani, pina la integrare, vor deveni eroi nationali. Declaratia apartine vicepremierului George Copos, care s-a intilnit ieri cu reprezentantii firmelor exportatoare. Desi acestia s-au plins ca intarirea monedei nationale si scumpirea exagerata a preturilor la utilitati ii arunca in bratele falimentului, Copos a refuzat sa vorbeasca despre aceste chestiuni si a incheiat cu indemnul Rezistati, rezistati!.

Liberalizarea contului de capital, care a dus la deprecierea principalelor valute in raport cu leul, a facut primele victime. Trei membri importanti, din industria usoara si din prelucrarea lemnului, au dat faliment, trimitind in somaj 20.000 de oameni, a declarat secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.

Programe care ramin pe hirtie

Reprezentantii ANEIR au asteptat cu sufletul la gura intilnirea cu vicepremierul George Copos, in speranta ca vor gasi solutii care sa-i scape de faliment. Spre dezamagirea patronilor, discutiile cu pricina s-au redus la trecerea in revista a unor obiective imediate si initiative legislative. Este pentru a treia oara, de la inceputul anului, cind vad aceste prezentari. Am fi fost mai linistiti daca s-ar fi stabilit si niste termene de finalizare. Nici pina astazi nu exista vreun program de sustinere a IMM-urilor functional, a apreciat presedintele FEPAIUS (Patronatul din industria usoara), Maria Grapini.

Vicepremierul vrea ordine la ANV

Spre surprinderea celor prezenti, oficialul si-a inceput discursul spunind ca mediul de afaceri romanesc este sanatos, stabil si previzibil. Din pacate, exportatorii sufera foarte mult, si vor suferi si in 2006, si in 2007. Integrarea cere sacrificii. Iar noi am prins ultimul tren. E drept, nu sintem pregatiti pentru integrare. Vor muri multe IMM-uri, dar vor aparea altele noi, a spus vicepremierul Copos. Acesta a aratat ca mare parte din problemele exportatorilor se datoreaza ineficientei vamesilor. Marea noastra problema este in vama.

Ajung in tara enorm de multe produse subevaluate si marfuri de contrabanda. Daca nu se face ordine in vama, se distruge productia interna, a spus Copos. In replica, Gelu Stefan Diaconu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, a afirmat ca oficialul nu vorbeste de situatia din ultimele luni, ci de ceea ce s-a intimplat in intervalul 2001-2004, cind la sefia vamilor era prietenul sau de la Rapid (n.r. - Dinu Gheorghe, cunoscut sub numele de Dinu Vama, actualmente presedintele clubului Rapid).

Regiile trebuie sa-si reduca cheltuielile

Actualele preturi ale utilitatilor, plus iminenta majorare a pretului la gaze, asaza economia romaneasca pe butuci, sustin exportatorii. Un delegat al acestora va propune, in sedinta de guvern de astazi, inghetarea preturilor la utilitati. Mihai Ionescu a apreciat ca preturile practicate de regiile furnizoare de utilitati sint umflate si ireale. Aceste preturi nu reflecta costurile de productie a utilitatilor si nu vedem de ce regiile si producatorii de utilitati trebuie sa traiasca pe spinarea importatorilor si a exportatorilor, a spus Ionescu.

El a explicat ca in vreme ce salariul mediu la exportatori este de 2-3 milioane de lei pe luna, in regiile care distribuie utilitatile, salariile sint de zeci de milioane de lei. Regiile ar trebui sa se gindeasca cum sa-si diminueze cheltuielile facute cu sediile luxoase si nu sa si le recupereze prin preturile exagerate care se resfring asupra noastra, a apreciat Ionescu.
Oficialul ANEIR a adaugat ca asociatia va realiza o analiza ce va cuprinde si solutii privind restructurarea acestor regii.

Masuri compensatorii

Reprezentantii ANEIR vor solicita guvernului si esalonarea fondurilor alocate pentru sustinerea exporturilor pentru perioada 2006-2009. Am cerut cresterea cu 50% a fondurilor pentru export pentru anul 2006, urmind ca apoi majorarea sa fie mai modesta. Astfel, s-ar putea compensa o parte din pierderile inregistrate anul acesta din cauza diferentei de curs valutar, a mai spus Ionescu. De asemenea, exportatorii au cerut bancii centrale sa permita plata intre furnizori si in valuta, dupa modelul adoptat de Ungaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri