Trendul timid de crestere a pietelor bursiere europene inceput in prima jumatate a lunii mai s-a accentuat in ultima decada Factorii ce au determinat acest tonus pozitiv au fost reprezentati de o evolutie mai putin amenintatoare a pretului petrolului si de rezultatele financiare bune ale unor companii emblematice.
Un alt factor important l-a constituit scaderea cursului euro/dolar la cele mai mici niveluri ale acestui an - 1,2371 pe 31 mai - fapt ce a propulsat actiunile companiilor preponderent exportatoare in Statele Unite. Dintre factorii negativi, care intr-un alt mediu investitional ar fi avut o influenta mai mare, putem mentiona votul negativ dat de catre electoratul francez cu privire la Constitutia europeana, indicatori economici slabi (cum ar fi indicele publicat de institutul german IFO cu privire la climatul de afaceri, ce a atins cea mai scazuta valoare din ultimii doi ani).

Desi multi analisti considera ca economia chineza nu mai poate continua cresterea in acelasi ritm turat, productia sa industriala a cunoscut in luna aprilie o crestere formidabila de 16%, indicator care publicat pe 18 mai a adus un suflu proaspat companiilor europene producatoare de materii prime. Dintre reprezentantii de seama ai acestui sector, cresteri semnificative au inregistrat Anglo American, ce a adaugat 8,71% in perioada 18-30 mai, Thyssen Krupp a urcat cu 5,97%, iar Arcelor a crescut cu 4,72%.

Un alt sector in voga este cel al companiilor de medicamente in care fondurile mutuale internationale au detineri importante. Comentariile favorabile ale unor companii de brokeraj importante cum ar fi JP Morgan si UBS cu privire la rezulatele financiare ale producatorului elvetian Roche, precum si lansarea de succes a unui nou medicament impotriva cancerului au facut ca actiunile Roche AG sa creasca in perioada 18-30 mai cu 6,71%. Tot in acelasi sector, Bayer AG a cunoscut o crestere de 4,95%, iar Novartis - de 3,3%.

Relativa revenire a pretului contractului futures pe petrol in jurul valorii de 50 $/baril dupa ce scazuse mai bine de 20% de la nivelul istoric de 58,28 $/baril a facut ca sectorul energetic sa fie din nou atragator pentru investitorii defensivi. Conglomeratul British Petroleum a crescut cu 3,82%, cel francez Total Fina Elf a adaugat 3,77%, iar detinatorul statiilor Agip, ENI, a crescut cu 7,5%. Achizitionarea de catre compania austriaca OMV a distribuitorului nostru autohton SNP Petrom se pare ca a fost de bun augur, OMV publicand profituri de trei ori mai mari in primul trimestru al anului 2005 fata de aceeasi perioada a anului anterior. OMV a crescut in intervalul analizat cu 20,32%, inchizand sesiunea din 30 mai la cea mai inalta valoare din istoria sa: 285,16 euro.

Printre cel mai activ tranzactionate companii le putem mentiona pe cele din sectorul financiar-bancar, care au beneficiat de rumoarea achizitiilor, dar au si suferit din pricina rezultatelor proaste ale bancii engleze Barclays, care a coborat in perioada 18-30 mai cu 3,51%. Revenind la rumoarea achizitiilor, Banca italiana Unicredito si-a manifestat interesul pentru banca germana HVB. Actiunile celei de-a treia banci germane au crescut astfel cu 9,53%, de la 18,67 la 20,45 euro.

In perioada 18-30 mai, principalii indici bursieri europeni au avut urmatoarele evolutii: FTSE 100 a crescut cu 1,79%, DAX 30, cu 4,83% inchizand in sesiunea din 30 mai la 4480,43 puncte, cea mai inalta valoare din ultimii trei ani, iar Eurostoxx 50 a urcat cu 3,69%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri