In Romania garantia proprietatii private fizice este mai solida decat in Polonia, chiar daca in comparatie cu alte tari europene, si chiar si cu China, situatia Romaniei nu este prea buna, potrivit Indexului International al Drepturilor de Proprietat, intocmit de Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala – Eleutheria (www.cadi.ro)
Indexul International al Drepturilor de Proprietate identifica, in cele 115 tari evaluate, corelatia dintre bunastarea economica a indivizilor si siguranta drepturilor lor de proprietate fizica si intelectuala. Studiul a fost coordonat de Alianta pentru Drepturile de Proprietate (Property Rights Alliance – PRA) din Washington, DC, si a fost realizat in colaborare cu 41 de organizatii de pe sase continente ale lumii in cadrul programului Hernando de Soto Fellowship. In Romania, CADI-Eleutheria este partenerul PRA in acest proiect.

Toti acesti factori sunt puternic corelati statistic cu ritmul de dezvoltare economica. In consecinta ei sunt importanti pentru a vedea directia in care merg lucrurile si felul in care evolueaza tarile unele fata de altele. Cele 115 de tari indexate reprezinta 96% din Produsul Intern Brut al lumii. Tarile din cincimea superioara a topului concentreaza un PIB mediu pe cap de locuitor de noua ori mai mare decat cel al tarilor situate la coada aceluiasi clasament.

Din pacate, in comparatie cu alte tari europene, si chiar si cu China, situatia Romaniei nu este prea buna. Scorul obtinut pentru protectia drepturilor de proprietate a crescut de la 3,5 in 2007 la 5 in acest an (dintr-un maxim de 10), clasandu-ne astfel pe locul 62 alaturi de Mauritania, El-Salvador, China, Brazilia, Bahrain, Mexic si Filipine. Exista si unele surprize in raport, cum ar fi faptul ca in Romania garantia proprietatii private fizice este mai solida decat in Polonia.

Utilizand Indexul International al Drepturilor de Propritate putem spune ca, cu toate ca s-au inregistrat cresteri, sunt in continuare necesare schimbari in cadrul ce reglementeaza drepturile de proprietate privata, in special in domeniul juridic si politic intrucat coruptia, neincrederea in curtile de justitie, instabilitatea politica si independenta judiciara, sunt principalele elemente care descurajeaza investitorii in luarea deciziei de plasarea de capital privat pe piata romaneasca.

Din punct de vedere international, probabil cel mai semnificativ lucru este pozitia relativ slaba a Statelor Unite, comparativ cu statele europene occidentale si Australia si Noua Zeelanda, principala problema a Statelor Unite fiind tot cadrul legislativ si politic. La nivel global situatia s-a imbunatatit intr-o anumita masura fata de anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri