Romania isi poate creste nivelul veniturilor bugetare ca pondere din Produsul Intern Brut (PIB), insa nu printr-o marire a taxelor, care ar “infunda” economia in cazul unei recesiuni, considera Lucian Croitoru, consilier pentru politica monetara BNR. Acesta subliniaza ca Romania ar avea deficit bugetar zero si ar putea sa isi permita anuntata majorare a pensiilor cu 40%, daca nivelul de colectare al taxelor ar fi imbunatatit.

“Lasand taxele exact cum sunt in momentul de fata, dar daca am avea colectare, Romania ar ajunge cel putin la ponderea veniturilor in PIB pe care o are Bulgaria, adica deficitul nostru bugetar ar fi ZERO. Cand ar fi zero? Astazi! Doar in acest fel am avea si sansa de a putea creste pensiile cu 40%”, a declarat Lucian Croitoru, prezent la EU-COFILE 2019, eveniment organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.

Guvernul demis PSD programase o majorare a pensiilor cu 40% in septembrie anul viitor, masura criticata de economisti in contextul in care deficitul bugetar al Romaniei este oricum cu greu mentinut in limita de 3% prevazuta in tratatul de aderare a tarii la Uniunea Europeana. Noul Guvern PNL a promis ca nu va renunta la majorarea pensiilor, atat timp cat legea trece de votul Parlamentului.

“Eu nu sunt impotriva cresterii veniturilor ca pondere din PIB, dar nu prin cresterea taxelor. O crestere a taxelor in contextul in care economia incetineste sau intra in recesiune din cauza unui soc extern ar deveni o masura prociclica, adica ar infunda Romania si mai mult”, spune Lucian Croitoru.

Economistul sustine ca imbunatatirea gradului de colectare a impozitelor in Romania este dependenta de patru factori majori.

“Pentru a avea colectare este nevoie sa imbunatatim integritatea Guvernului, sa imbunatatim calitatea drepturilor de proprietate si a sistemului judiciar, precum si sa avem o reglementare mai blanda a antrenprenoriatului care sa permita dezvoltarea mediului privat”.

Acesta este de parere ca imbunatatirea integritatii Guvernului se poate obtine cel mai rapid. “Daca acceptam proverbul potrivit caruia ‘pestele se impute de la cap’, aici vorbim implicit de coruptia oficiala”, adauga Lucian Croitoru.

De ce ponderea veniturilor bugetare in PIB al Romaniei nu trebuie sa fie vazuta ca un semnal de alarma

Economistul BNR nu considera ca nivelul relativ mic al ponderii veniturilor bugetare in PIB al Romaniei trebuie sa fie vazut neaparat ca un lucru rau.

Sarcina fiscala a Romaniei in perioada 1995-2019, fara includerea contributiilor sociale imputabile (n.red. contributii care desi nu sunt platite de unii angajati ai statului sunt contabilizate ca platite), a fost in medie de 27,6% din PIB. Pentru comparatie, in acelasi interval de timp, Elvetia, SUA si Japonia luate la un loc au avut o sarcina fiscala medie de 26,9% din PIB, adica mai mica decat Romania.

“Cu toate acestea, nu cred ca cineva se indoieste de calitatea serviciilor publice din Elvetia, SUA sau Japonia. Asadar, nu este nevoie de cresterea ponderii veniturilor bugetare in PIB prin cresterea impozitelor”, a mentionat Croitoru.

Acesta mai arata ca nu este o “drama” faptul ca ponderea veniturilor bugetare ale Romaniei in PIB este mai mica decat media UE 15 (tari UE inaintea valului de aderare din 2004). Astfel, in perioda 1995-2019 media UE 15 a fost de 38,8% din PIB, insa in Romania sarcina fiscala a fost in medie cu 11,1 puncte procentuale mai mare decat in tarile UE 15. “Pare dramatic, dar nu este”, a concluzionat Lucian Croitoru.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri