Operatorii de restaurante sunt nemulțumiți de costurile suplimentare pe care le generează afacerilor acestora Sistemul Garanție-Returnare, prin urmare reprezentanții HORA au ieșit să denunțe sistemul într-o conferință de presă.

Daniel Mischie, cofondator al grupului City Grill și membru în consiliul director HORA, a explicat că restaurantele, care și înainte de implementarea SGR făceau o reciclare, în sensul în care aveau partea de reciclatori particulari, astăzi nu mai pot face acest lucru, ceea ce înseamnă, cu alte cuvinte, că li s-a oprit un venit.

Prin urmare, explică acesta, restaurantele sunt obligate în primul rând să aibă o gestiune și să aloce niște resurse importante pentru acest lucru, dar și să participe la un sistem care, în cuvintele sale, nu funcționează.

Am înțeles o lună, două, trei, patru, dar noi suntem în imposibilitatea ca astăzi să respectăm legea, pentru că toate aceste ambalaje îți intră în contabilitate și când ai închis contabilitatea ai niște pierderi.

Daniel Mischie, cofondator al grupului City Grill

Concret, antreprenorul explică că în restaurante trebuiesc cumpărați saci, dar și sigilii, după care trebuie ca fiecare sticlă, cutie, sau plastic, să intre în sacul respectiv, iar acesta să fie legat cu un sigiliu.

Mai mult, ambalajele nu trebuie să sufere nicio deteriorare, lucru care, afirmă acesta, este foarte greu de atins, din moment ce ele suferă diverse manevrări în decursul transportului.

De asemenea, Daniel Mischie acuză faptul că toți acești saci trebuiesc depozitați, numai că, având în vedere faptul că în ei sunt introduse sticle de diferite băuturi, dintre care unele sunt golite perfect și altele nu, dacă ReturRO nu vine a doua să le ridice, încep să curgă "zoaie" din sacii respectivi, într-o cameră care trebuie alocată special pentru această depozitare.

În momentul în care vine RetuRO să ridice sacii, trebuie să existe niște oameni care să asigure manipularea acestor saci la fel ca cei care asigură manipularea ouălor: nu trebuie să se îndoaie nicio cutie și să se crape nicio sticlă. Ce se întâmplă astăzi, însă, este că se iau acei saci și se aruncă în mașini și atunci banii pe care îi recuperăm de la ReturRO sunt mult mai puțini decât cei pe care noi îi livrăm, pentru că ReturRO are responsabilitatea din momentul din care numără ambalajele la punctul de reciclare, nu în momentul în care pleacă de la restaurant.

Daniel Mischie, cofondator al grupului City Grill

Drept urmare, concluzionează acesta, 25% din ceea ce livrează restaurantele din acest punct de vedere către ReturRO nu este plătit.

Astăzi, prin urmare, adaugă Daniel Mischie, Horeca are niște costuri și o infrastructură extraordinar de mari pe ceea ce înseamnă Sistemul Garanție-Returnare, pe care nu le mai poate suporta.

Mai mult, specifică acesta, în mod normal reciclarea ar trebui să fie de partea celor care produc, nu de partea operatorilor de restaurante.

Cât despre aceștia din urmă, antreprenorul acuză și faptul că, pentru reciclarea în sine, dar și pentru că operatorii plătesc acești saci, încasează o sumă de la RetuRO care este "cea mai mică posibil" și care "testat" nu poate fi acoperită, fiind introdusă aleator.

Prin urmare, încheie Daniel Mischie, solicitarea Hora către Ministerul Mediului, care este acționar al acestui proiect, este ca pe zona de restaurante, având în vedere dezastrul cu care se confruntă astăzi pe ceea ce înseamnă SGR, să se amâne acest proiect până se va dovedi că funcționează și că nu este nevoie de alocarea unor costuri majore din partea restaurantelor pentru el. După care, adaugă antreprenorul, implementarea să fie făcută gradual.

"Întăresc și eu ideea prin care noi, ca industrie, ne dorim să ajutăm mediul înconjurător, dar mai întâi trebuie să ne și educăm în sensul ăsta, iar educația nu cred că vine, așa, dintr-odată", a adăugat și Radu Tănase, membru în consiliul director HORA.

Acesta a subliniat la rândul său că industria Horeca cere aceste amânări până la finalul acestui an, până se asigură că frecvența cu care colectează ReturRO este una corectă.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri