Romania este a doua tara din Uniunea Europeana afectata de comertul cu produse contrafacute, ceea ce se traduce prin pierderea directa a 26.000 de locuri de munca si se estimeaza ca acest proces conduce si la daune materiale de circa 830 de milioane de euro, arata datele Observatorului European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala.

Statistica sumbra releva faptul ca tara noastra se situeaza la mai mult decat dublul mediei UE in privinta pierderilor materiale si a locurilor de munca. Sectorul “farma” este cel mai afectat, vanzarile afectate reprezentand 16,6 % din vanzarile legitime, ceea ce inseamna de patru ori mai mult decat media UE, si este sectorul cu cel mai mare volum de vanzari pierdute in termeni absoluti din cauza contrafacerilor, care insumeaza peste jumatate din pierderile de vanzari inregistrate in toate sectoarele.

Peste 48 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7,4 % din totalul vanzarilor la nivel UE, se pierd anual in noua sectoare din cauza prezentei pe piata a produselor falsificate. In fiecare an, alte 35 de miliarde de euro din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii si ale pirateriei din aceste sectoare, deoarece producatorii cumpara mai putine produse si servicii de la furnizori, ceea ce se repercuteaza si asupra altor domenii, printr-un efect de domino.

Retail jobs

Cele noua sectoare afectate sunt cele de produse cosmetice si de ingrijire personala, imbracaminte, incaltaminte si accesorii, articole sportive, jucarii si jocuri, bijuterii si ceasuri de mana, genti de mana, muzica inregistrata, bauturi spirtoase si vin, precum si cele de produse farmaceutice.

Aceste pierderi din vanzari inseamna aproape 500 000 de locuri de munca care se pierd in mod direct sau nu mai sunt create in aceste sectoare in UE deoarece producatorii legitimi si, in unele cazuri, distribuitorii produselor corespondente angajeaza mai putine persoane decat ar angaja in absenta contrafacerii si a pirateriei.

Daca se ia in considerare efectul de domino al produselor contrafacute asupra altor sectoare, inseamna ca in alte sectoare ale economiei UE se pierd inca 290 000 de locuri de munca.

Aceste studii au fost realizate de EUIPO in perioada martie 2015-septembrie 2016 pentru a crea o imagine mai completa privind costurile economice ale contrafacerii si ale pirateriei in UE.

Citeste si:
Cele mai neinspirate 25 de parole utilizate pe Internet in 2018
Cele mai neinspirate 25 de...

Seria de studii urmareste, de asemenea, efectul falsurilor asupra finantelor publice.

EUIPO este o agentie descentralizata a Uniunii Europene cu sediul la Alicante, in Spania. Agentia gestioneaza inregistrarea marcilor Uniunii Europene (marci UE) si a desenelor si modelelor comunitare (DMC), care garanteaza protectie pentru drepturile de proprietate intelectuala in toate cele 28 de state membre ale UE, si desfasoara activitati de cooperare cu oficiile nationale si regionale pentru proprietate intelectuala din UE. Pana la 23 martie 2016, EUIPO s-a numit Oficiul pentru Armonizare in cadrul Pietei Interne (OAPI).

Observatorul European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala a fost infiintat in 2009 pentru a sprijini protejarea si asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala si a contribui la combaterea amenintarii crescande pe care o reprezinta incalcarile proprietatii intelectuale in Europa. Observatorul a fost transferat la EUIPO la data de 5 iunie, prin Regulamentul (UE) nr. 386/2012 al Parlamentului European si al Consiliului.

Citeste si:
Se deschide un nou hotel în România, la 3 minute de Cetatea Alba-Iulia
Se deschide un nou hotel în...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri