Romanii vor fi nevoiti sa suporte un nou val de scumpiri in iulie, cand tarifele la energia electrica vor creste, in medie, cu 6,8%, iar la gazele naturale cu pana la 8%. Aceste majorari se vor reflecta, ca de obicei, in preturile la diferite produse si in inflatie. Deja ultimele scumpiri care au avut loc in aprilie, au dat peste cap tinta inflatiei de 7%.
Pentru unele ramuri ale economiei nationale, scumpirile care vor veni vor impinge costurile la limita profitabilitatii, astfel incat, la unison, sindicatele si patronatele anunta disponibilizari masive si chiar falimentul.

Sute de mii de someri

"Deja, de la inceputul anului, din industria textila au fost disponibilizati circa 20.000 de angajati", ne-a declarat Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS), care spune ca intreprinderile de profil lucreaza la limita profitabilitatii, situatie generata atat, de deprecierea euro, cat si de scumpirile in valuri care au avut loc in ultimele luni. Ca urmare, o noua majorare a tarifelor la gaze, utilitati si energie va conduce la "o criza industriala" si noi disponibilizari. "Urmeaza somajul, pentru ca nu o sa putem lucra la asemenea preturi, intrucat vom iesi din limita de competitivitate", spune Grapini.

Ea atrage atentia ca noile scumpiri nu sunt fundamentate din punct de vedere tehnic, avand in vedere ca anul trecut, inflatia a scazut la 9,2%, iar leul s-a intarit cu 15%.

Perspective la fel de sumbre apasa si asupra a 90.000 de salariati din industria chimica si petrochimica, daca majorarile amintite vor fi aplicate de la 1 iulie, cu atat mai mult, cu cat unele combinate chimice au intrat deja in somaj tehnic. "Efectul asupra intreprinderilor din chimie si petrochimie va fi devastator si circa 90.000 de salariati pot fi aruncati pe drumuri", spune Achile Dutu, liderul sindicatului de profil, care-si argumenteaza afirmatia tot prin pierderea pietelor de desfacere din cauza preturilor, care vor creste iarasi, devenind necompetitive.

Mobila, mai scumpa cu 6-7%

Nici industria lemnului si a mobilei nu va fi ferita de socuri, cu atat mai mult cu cat aceasta ramura se resimte pe urma cursului leu/euro. "Din ianuarie, au fost disponibilizati peste 20.000 de angajati din industria mobilei si din activitatile de exploatare si prelucrare a lemnului", ne-a declarat, la randul sau, Vasile Badica, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Lemnului. El spune ca nici cei care si-au pastrat locurile de munca nu sunt mai fericiti, dat fiind ca sunt nenumarate cazuri in care muncitorii nu si-au luat salariile de luni bune. In aceste conditii, in perspectiva noilor scumpiri de la utilitati si la lemn "nu exista alta cale decat falimentul", a concluzionat Badica. El a precizat ca pretul mobilei se va majora cu minimum 6%-7%.

La gaze, a treia scumpire in sase luni

Potrivit negocierilor cu organismele internationale, pana in 2007, tarifele la utilitati trebuie aliniate la nivelul celor din Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste energia electrica, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei sustine ca in acest an scumpirea nu va fi mai mare de 11,4%, adica 4,6% care a fost in ianuarie si 6,8% pe 1 iulie. Urmatoarea crestere a tarifelor la energia electrica va avea loc in ianuarie.

Integrarea in UE mai inseamna majorari semnificative si la gazele naturale. Potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), urmatoarea scumpire va avea loc in iulie, cu pana la 8%. Anul acesta, tarifele au mai crescut de doua ori, cu 5% in ianuarie si cu circa 20% in aprilie, cand a fost introdus si abonamentul.

La gaze, situatia este mai complicata, deoarece ANRGN a decis sa elimine, pana la urma, abonamentul, incluzandu-l in tarif. Numai ca ANRGN a avut grija ca o data cu eliminarea abonamentului sa creasca pe sest preturile.

Mentionam ca aceste cresteri nu au nici o legatura cu preconizata scumpire din iulie, cand ne putem astepta la tarife mult mai mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri