Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei, de la inceputul acestui an, au o valoare de 1.500 de ori mai mare fata de nivelul cumulat al sanctiunilor decise in perioada similara din 2004, a anuntat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. Excluzand valoarea sanctiunii din piata cimentului, nivel record intre sanctiunile dictate de institutie, amenzile se pastreaza la o cifra de 300 de ori mai mare fata de anul trecut. Consiliul Concurentei se asteapta la rezultate foarte bune in urma introducerii politicii de clementa. Aceasta reglementare permite Consiliului sa acorde imunitate firmei care denunta un cartel din interiorul acestuia.
Ajutoarele de stat nu vor fi stopate dupa 2007, a sustinut, ieri, la o conferinta organizata de FinMedia, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. Va fi insa o disciplina stricta in privinta acordarii lor, a asigurat Berinde, promitand ca vor fi mai putine ajutoare, dar mai bune, mai eficiente.

El a precizat ca se vor acorda ajutoare de stat pentru cercetare-dezvoltare, protectia mediului si IMM-uri. Presedintele Consiliului Concurentei a marturisit ca exista multe intarzieri in privinta eliminarii ajutoarelor pentru restructurarea si salvarea companiilor. Berinde sustine ca incepand cu septembrie 2004, toate deciziile adoptate de Consiliu sunt compatibile cu legislatia din Uniunea Europeana, intrucat hotararile au fost avizate si de reprezentantii Comisiei Europene. El a specificat ca institutia transmite, la fiecare doua luni, rapoarte la Comisia Europeana, pentru a evita activarea clauzei de salvgardare pe domeniul concurential, care ar duce la amanarea aderarii Romaniei cu un an.


Politica de sanctionare a Consiliului Concurentei este foarte stricta, a evidentiat Berinde, exemplificand prin cuantumul amenzilor aplicate, care se cifreaza la 1% din cifra de afaceri in cazul refuzului de a prezenta informatii sau al furnizarii de informatii eronate si la 10% din cifra de afaceri in situatie de constituire a cartelurilor. Un cartel reprezinta intelegeri exprese, sau tacite, intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca, referitoare la:

fixarea preturilor, nivelul productiei, cotele de vanzare, impartirea pietelor sau clientilor, licitatii trucate si restrictionarea importurilor sau a exporturilor. La finele lunii mai, Consiliul Concurentei a finalizat investigatia de pe piata cimentului si a sanctionat principalii producatori, companiile Carpatcement, Lafarge si Holcim, cu amenzi de 28,5 milioane de euro, in principal pentru ca au constituit un cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor pe piata interna, in perioada 2000-2004. Sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei celor trei producatori de ciment din Romania ar putea duce la o scadere a pretului pe aceasta piata, a afirmat Berinde.

La randul sau, presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, a sustinut ca actualul guvern trebuie sa recupereze cat mai rapid intarzierile fostei puteri in domeniul concurentei. Mai mult, trebuie sa si reparam, pentru ca fostul guvern a acordat, in timpul campaniei electorale, un ajutor de stat societatii Laminorul Braila, fara a avea aprobarea Consiliului Concurentei.

Presedintele firmei de constructii Impact, Dan Ioan Popp, i-a cerut lui Mihai Berinde sa verifice activitatea ANL si a Companiei Nationale de Constructii. El a declarat ca cele doua societati de stat practica preturi exagerat de mici, construind apartamente de tip economat, incurajeaza munca la negru si evaziunea fiscala si beneficiaza de ajutoare de stat. Presedintele Consiliului a precizat ca se fac verificari de catre expertii institutiei, pentru a se asigura ca piata constructiilor de locuinte este una concurentiala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri