Pentru ca Guvernul nu s-a miscat destul de repede, Codul fiscal nu are norme de aplicare decat pentru cotele progresive de impozitare
Normele de aplicare a modificarilor la Codul fiscal aprobate de Guvern la sfarsitul anului trecut nu sunt gata, desi ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a promis recent ca ele vor fi elaborate pana la 31 ianuarie.

Potrivit unor surse ministeriale, normele Codului se afla inca in dezbaterea comisiilor parlamentare, iar textul nu trebuie inca publicat pentru ca va suferi modificari. Daca o firma are ziua de salarii fixata astazi, este nevoita sa calculeze indemnizatiile dupa vechile norme. Vechiul document are aproximativ 500 de pagini si detaliaza modul de calcul al fiecarui tip de impozite si taxe.Normele prezinta, printre altele, si modalitatea de determinare a cheltuielilor cu dobanzile si a pierderilor nete din diferentele de curs valutar, tratamentul fiscal al operatiunilor de reorganizare, lichidare si al transferurilor de active, dar si metodologia de calcul a accizelor pe fiecare grupa de produse in parte. Principalele schimbari aduse Codului fiscal sunt reducerea impozitului pentru veniturile populatiei si profitul firmelor la 16%, de la 18%-40%, si, respectiv, 25%. Printre alte initiative legislative cu incidenta in domeniul economic pe care Guvernul a promis ca le va termina pana la finalul lunii ianuarie ar mai fi Legea falimentului si cea a evaziunii fiscale.

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR: Riscam sa ne trezim cu datorii catre stat

"Intarzierea publicarii normelor metodologice ale Codului fiscal are pe de o parte aspecte pozitive, iar pe de alta, negative. In primul caz, speram ca prin aceasta intarziere, Guvernul sa tina cont de semnalele pe care le-a lansat comunitatea oamenilor de afaceri din Romania. Deloc imbucurator este faptul ca aceste norme ar trebui sa apara cat mai repede, pentru ca proprietarii nu isi pot definitiva planurile de afaceri", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Intrebat cum crede ca poate retine impozitul pe profit fara aceste norme o firma care are de platit salarii, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a spus ca societatea respectiva poate acorda salarii calculand cu aproximatie. "Exista marele risc ca apoi firma respectiva sa fie nevoita sa faca noi recalculari. Se pot trezi cu datorii catre stat. S-a schimbat o virgula, iar acest lucru poate conta enorm pentru o firma", a precizat Nicolescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri