Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si-a revizuit in usoara crestere fata de raportul preliminar de primavara estimarea privind valoarea exporturilor companiilor romanesti in acest an, care ar urma sa ajunga la 34,8 miliarde euro, arata prognoza finala de primavara.
In prognoza preliminara, CNP anticipa o valoare a exporturilor romanesti de 34,5 miliarde euro.

Astfel, CNP estimeaza in prezent un avans al exporturilor cu 18,4% in acest an, mai rapid decat cel anticipat anterior, de 17,3%, potrivit NewsIn.

Institutia si-a mentinut, in schimb, prognoza privind importurile din acest an, la 58,8 miliarde euro (in valori CIF) si 54,28 miliarde euro in valori FOB, in crestere cu 15,3% fata de 2007.

In consecinta, deficitul comercial ar urma sa fie de 19,48 miliarde euro (FOB/FOB) in acest an, mai mic cu 300 milioane euro decat cel estimat anterior.

Revizuirea nu afecteaza, in schimb, estimarea privind deficitul balantei de plati, in care soldul comercial are o influenta covarsitoare, ce a fost mentinuta de CNP la 18,22 miliarde euro, echivalent cu 13,6% din produsul intern brut (PIB).

Proiectiile CNP indica o adancire a deficitului de cont curent cu 7,5% in acest an fata de 2007, insa o reducere ca pondere in PIB, de la 14% anul trecut.

In primele doua luni din acest an, deficitul de cont curent a crescut cu 5,6% fata de intervalul echivalent din 2007, pana la 2,193 miliarde euro, ca urmare a stagnarii deficitului comercial si adancirii, in schimb, a dezechilibrului pe partea de venituri, arata datele publicate de banca centrala.

Deficitul comercial (FOB/FOB) - principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern - a crescut nesemnificativ (cu 18 milioane euro sau 0,9%) in intervalul ianuarie-februarie 2008.

Banca centrala estimeaza, de asemenea, o plafonare a deficitului extern sau chiar o usoara reducere ca pondere in PIB,potri vit unor declaratii ale unor inalti oficiali.

In schimb, FMI estimeaza o usoara adancire la 14,5% din PIB a dezechilibrului balantei de plati a Romaniei, iar agentia de rating Fitch vede o crestere a acestuia chiar mult mai semnificativa, pana la 17,5% din PIB.

In rest, CNP si-a mentinut cele mai multe din proiectiile macroeconomice publicate in prognoza preliminara, mizand pe o crestere a economiei romanesti cu 6,5% in acest an si un PIB de 475 miliarde lei.

Produsul intern brut al Romaniei ar urma sa ajunga, in ultimul an al proiectiei (2013), la 841 miliarde lei (258,8 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,25 lei/euro), ceea ce ar echivala cu circa 12.000 euro/locuitor, adica nivelul din 2007 al Cehiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri