Nerezidentii si firmele straine cu sediul in Romania vor plati un impozit de 10% pentru dividende, potrivit ordonantei de urgenta ce modifica si completeaza Codul Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, in urma unei decizii de marti a Executivului.
Impozitul pe dividende platit de nerezidenti va fi similar celui platit de companiile romanesti, de 10%. Decizia a fost luata dupa ce la inceputul lunii mai Comisia Europeana a somat Romania cu privire la impozitarea discriminatorie a actionarilor din afara tarii.

Astfel, beneficiarul veniturilor rezultate din dobanzi si redevente va plati un impozit de 10% daca este persoana juridica rezidenta intr-un stat UE sau intr-unul din statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori un sediu permanent al unei companii dintr-un stat membru UE sau dintr-un stat AELS.

Cota de impunere de 10% se aplica pentru veniturile obtinute intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2010, conditia fiind ca beneficiarul acestora sa detina minimum 25% din valoarea sau din numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin doi ani, care se incheie la data platii dobanzii sau a redeventelor.

Companiile romanesti platesc si ele un impozit de 10%. Dividendele sunt scutite de impozit daca firma nerezidenta detine cel putin 15% din titlurile de participare la compania locala, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului. Conditia de detinere minima va fi de 10%, incepand cu anul 2009.

Comisia Europeana a somat, la inceputul lunii mai, Romania, cu privire la impozitarea diferita a dividendelor platite catre societati, precizand ca dividendele actionarilor interni se taxeaza cu un impozit final de 10%, fata de cele ale actionarilor nerezidenti, al caror impozit era de 16%, procentul fiind mai mic pentru actionarii din tari cu care Romania are acorduri fiscale bilaterale.

Comisia motiva somatia precizand ca suprataxarea dividendelor distribuite societatilor nerezidente poate aduce atingere liberei circulatii a capitalurilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri