FMI cere reducerea cheltuielilor de personal, care sa nu depasesca cinci procente din produsul intern brut. Statul trebuie sa inghete angajarile in sectorul public si sa disponibilizeze peste 7.000 de mineri. Ministrul Finantelor a anuntat ca nici cele sase procente - cresteri salariale - promise bugetarilor pentru toamna acestui an, nu vor mai fi acordate.
Peste toate acestea s-a mai asternut semicertitudinea majorarii TVA la 22 la suta. In fata avalansei de masuri fiscale, se pare ca salariatilor din sectorul bugetar nu le-au mai ramas sperante pentru un trai mai bun.

Vasile Marica, presedintele Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici: "Lozinca Sa traiti bine - apa de ploaie"

"Decziile ministrului Finantelor sunt aberante. In raportul de tara de anul trecut era specificat faptul ca in domeniul administratiei publice trebuie marite salariile pentru a asigura stabilitate acestei categorii de salariati. Functionarii publici nu sunt singuri de ziua de maine, dar Ionut Popescu si Guvernul Romaniei le taie oxigenul. In general, in septembrie, avand carduri de la banci acestia imprumuta bani bazandu-se pe cresterea salarila de care ar fi trebuit sa aiba parte in octombrie. Asa s-a intamplat in fiecare an. Tot ceea ce au declarat guvernantii in campania electorala a fost incalcat la ora actuala, inclusiv programul de guvernare este incalcat, iar lozinca s-a dovedit a fi apa de ploaie. Ceausescu, pentru a-si achita datoriile obliga populatia la saracie si sa stea la cozi interminabile pentru a cumpara "tacamuri". Acel regim, din fericire, a cazut, insa vedem ca scoala acelei epoci revine. Este aberant pentru noi sa gandim cum gandeste dl. ministru al Finantelor, care isi ascunde incompetenta in spatele FMI-ului. Decizia de inghetare a salariilor vine din partea Guvernului Romaniei, nu a FMI".

Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant: "Ionut Popescu ar trebui sa demisioneze"

"In randul cadrelor didactice nemultumirea este foarte mare. Este nefiresc si consider ca asistam la un dispret total fata de lege si o lipsa totala de respect fata de cetatean. Abia acum o luna, printr-o lege, ni s-a dat o indexare, iar acum ni s-a luat. In urmatoarele zile ministrul Finantelor, Ionut Popescu, ar trebui sa demisioneze, sa lase locul unuia care se pricepe. Mai mult ca sigur ca inceputul anului scolar, din nefericire va fi iarasi bulversat de actiuni revendicative la care noi, cadrele didactice, vom fi nevoiti sa recurgem. Atata vreme cat dl. Tariceanu afirma ca economia duduie, iar dl. Ionut Popescu spune ca a iesit la suprafata munca la negru, ca de cand ne-a introdus cota unica au crescut colectarile la bugetul de stat, mie mi se pare ca suntem mintiti, pentru ca altfel nu imi pot explica paradoxul in care traim. Ascunderea asta permanenta sub pulpana FMI-ului denota lipsa totala de profesionalism".

Marius Pectu, presedintele CNSLR Fratia: "Participarea sindicatelor la dialogul social devine tot mai decorativa"

"Ministrul Finantelor, in calitate de reprezentat al Guvernului la negocierile cu FMI nu ne-a pus la dispozitie nici un material. Nici inainte, nici pe parcursul discutiilor, nici macar acum cand se pare ca exista un produs al acestor negocieri. Intotdeauna trecerea FMI prin Romania a insemnat efecte negative pentru salariatii pe care noi in reprezentam, dar macar am fi vrut sa stim la ce sa ne asteptam in toamna, iar daca deja au iesit aceste informatii cu privire la blocarea salariilor la restructurari de personal, la noi in organizatie chiar s-a dezbatut astazi pe aceasta tema.
Primi care au reactionat au fost profesorii si cei din sectorul bugetar. Respingem maniera de lucru pe zona dialogului social. O masura care a produs inclusiv o rectificare de buget nu a fost niciodata discutata nici macar in Consiliul Economic si Social. Participarea noastra la dialogul social, intr-o formula tripartita devine tot mai decorativa. Astazi chiar a existat propunerea ca CNSLR Fratia sa-si retraga toti reprezentantii din toate organismele tripartite in semn de protest fata de felul in care suntem tratati. Noi, CNSLR Fratia, nu suntem adeptii demisiilor unor deminitari, dar daca in timp prestatia lor demonstreaza incapacitate manageriala sau reacredinta, nu avem o problema sa cerem demisia demnitarului respectiv sau poate chiar a intregului cabinet. Noi preferam un ministru in functie care sa rezolve problemele. Daca el nu rezolva din cauza ca nu poate sau ca nu vrea atunci are o mare problema".

Matei Bratianu, vicepresedintele Blocului National Sindical: "Ionut Popescu a mintit prin omisiune"

"Mi se pare impropriu sa spun ca ministrul Finantelor a negociat ceva cu FMI. Corect este spus modul in care intelege ministrul Ionut Popescu sa execute dispozitiile FMI. La intampinarea unor presupuse dorinte ale Fondului as enunta cresterea cotei TVA. Au afirmat ca nu era o solicitare. Asadar au venit ei (n.r. reprezentantii Guvernului) in intampinare, ca nu cumva FMI-ul sa nu uite sa ceara majorarea TVA-ului. Astfel de masuri se resfrang in mod deosebit de agresiv asupra salariatilor, companiilor. Nici un patron nu isi va diminua profitul pentru a face fata acestor noi impuneri financiare, ci fie nu va creste veniturile salariatilor ori va trece la disponibilizari.
De vreme ce Ionut Popescu, care a fost alaturi de PNL in campanie, nu a suflat nici o vorba atunci despre tot ce face acum, desi, ca analist economic, ca om care era in domeniu, Ionut Popescu nu poate sa spuna ca nu a stiut. Cunostea si celelalte acorduri cu FMI-ul, de scrisorile de intentie semnate de PSD, asa ca nu isi poate permite sa minta populatia ca nu a stiut. A stiut totul, dar a mintit prin omisiune. As mai adauga ca in nici o tara in care a intervenit FMI economia nu a fost redresata, nu a crescut nivelul de trai al populatiei".

Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa: "FMI, o frana pentru tarile in curs de dezvoltare"

"Probabil ca ministrul Finantelor negocieaza cu FMI prin prisma unei singure viziuni: incadrarea in deficitul cerut de Fond. Ar trebui o politica mult mai clara care sa avantajeze rata de crestere economica. Fara o analiza serioasa cred ca toate aceste decizii sunt de natura pur contabila si nu exprima o politica in interesul national. FMI este o institutie care si-a depasit de multa vreme atributiile pe care le avea. S-a indeparat de rolul pentru care a fost creat, acela de a ajuta statele aflate in dificultate, pentru ca acestea sa aiba o crestere economica sustinuta si pentru a ajuta ca dezvoltarea economica sa fie la nivel mondial. La ora actuala, din punct de vedere pragmatic, FMI a ajuns o frana pentru tarile in curs de dezvoltare. Si nu este asa pentru ca o spune Hossu, ci pentru ca foarte multa lume a constatat-o dupa o expertiza mult mai mare. Conditiile pe care FMI le pune si prin mentalitatea relativ prudentiala pe care o aplica nu fac decat sa duca la o protectie a unor interese de grup ori sa introduca clauze care evident nu duc la o dezvolotare economica. Romania a dus la capat un acord stand-by si ar fi fost necesara intreruperea oricarei legaturi cu Fondul. Nu mai aveam nevoie de banii acestuia si cred ca o politica economica sanatoasa ar fi fost mult mai adecvata".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri