Prima zi bancara dupa denominare a inregistrat un mai mare volum de plati, la unele banci chiar dublu fata de media zilnica. Este vorba in special de plati ale agentilor economici catre furnizori, de plati ale persoanelor fizice aferente ratei la credit sau diverselor facturi. Totodata, dosarele de credit preluate de banci in zilele de 30 iunie si 1 iulie au fost introduse ieri in sistemul informatic si analizate intr-o prima faza. Tot ieri, au fost reglate intre banci eventuale erori de plati catre acelasi client. Probleme accidentale ivite la sfarsitul saptamanii trecute la plata pe card la comercianti precum Carrefour, Mega Image, OMV s.a. au fost inlaturate.

"Fata de dimensiunile unui proces de talia denominarii monedei nationale acestea sunt disfunctii inerente, dar trebuie tratate cu toata seriozitatea. Au fost situatii cand, in 29 iunie, am primit de la o alta banca aceeasi plata catre un beneficiar de trei si chiar patru ori. Am sunat clientii aflati in aceasta situatie pentru a-si da acceptul sa dam banii inapoi respectivei banci care a procesat de mai multe ori acelasi ordin de plata", spune Gheorghe Muntean, director Banca Italo Romena. "A fost cea mai mare conversie de date, toate informatiile bancare fiind afectate de trecerea la leul nou, inclusiv in relatia cu institutiile internationale Visa si MasterCard.

Eventualele erori, aparute vizavi de plati, provin din sistemul informatic si se regleaza intre banci", subliniaza Petre Bunescu, director general adjunct BRD Societe Generale. Un mesaj venit din partea bancherilor este acela ca, in aceasta etapa, pe piata exista suficiente bancnote noi. A doua banca din sistem, spre exemplu, a comandat, intr-o prima etapa, la BNR 200 milioane de lei noi, care au alimentat cu prioritate bancomatele proprii. Pana la sfarsitul anului, aproximativ 60% din necesarul de numerar va fi pe piata in lei noi. La nivel de client singura dificultate, spun bancherii si comerciantii, o constituie obisnuinta cu impartirea la 10.000, pe care unii romani o fac mental, iar altii ajutandu-se de carnet si pix. O problema cu care nu ne-am confruntat decat accidental, dar care ramane deschisa pentru viitor tine de faptul daca comerciantii vor rotunji sau nu preturile. "Implicatiile majore ale denominarii ar putea sa apara la calcularea preturilor la comerciant.

Mai mult ca sigur ca toate rotunjirile se vor face in sus. In Italia, spre exemplu, la trecerea de la lira la euro, s-a ajuns la dublarea preturilor", subliniaza Gheorghe Muntean. Numeroaselor sfaturi date romanilor spre a se obisnui mai rapid cu leul nou le mai dam unul, prin vocea presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea: "Tineti toti banii in acelasi portofel sau buzunar, indiferent daca sunt noi sau vechi, astfel va veti obisnui mai usor cu ei!"
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri