Autoritatea de reglementare in domeniul gazelor pregateste o noua metodologie de tarifare care va fi definitivata pana in toamna si va fi supusa dezbaterii publice, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.
"In toamna acestui an nu va veni nimeni sa introduca o metodologie peste noapte", a spus Seres, facand referire la ultimele informatii vehiculate despre reintroducerea abonamentului la gaze naturale.
El a aratat ca orice schimbare in reglementarea tarifelor va fi efectuata numai dupa o consultare cu reprezentanti ai consumatorilor, ai patronatelor si altor parti implicate. De asemenea, o revenire la metodologia care presupune existenta unei componente fixe (abonament) poate fi luata in calcul dupa stabilirea unor mecanisme de protectie sociala pentru categoriile defavorizate. Reprezentatii companiei germane Ruhrgas, noul proprietar al Distrigaz Nord, sustin de asemenea ca varianta de tarifare cu abonament este preferabila.
"Pretul trebuie sa includa nu numai costurile de furnizare, cat si alte costuri pe care operatorul le are, indiferent de gazul livrat. Deci, in vara, conductele trebuie intretinute, trebuie sa existe un element fix, inclus in pret, intr-o masura uzuala care este intalnita si in celelalte domenii, cum ar fi la electricitate", a spus presedintele consiliului executiv al E.ON Ruhrgas International, Ulrich Schoeler.
El a aratat ca Distrigaz Nord colaboreaza cu autoritatea in domeniul gazelor pe aceasta tema. "Cred ca deocamdata nu s-a decis nimic, autoritatea are in lucru acest proiect", a mai spus oficialul companiei germane.
La randul lor, reprezentnatii Gaz de France, care au preluat Distrigaz Sud, au declarat la data finalizarii procesului de privatizare ca prefera sistemul de tarifare cu abonament la gaze, deoarece este unul utilizat in intreaga Europa.
Compania Distrigaz Nord a trecut, la sfarsitul lunii iunie, in proprietatea firmei germane E.ON Ruhrgas, care a investit 303 milioane de euro pentru preluarea pachetului majoritar al distribuitorului roman de gaze naturale.

PNL: Este o idee personala a lui Seres, nu a Coalitiei

PNL se declara "surprins" de declaratiile ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, in ceea ce priveste redeschiderea temei privind reintroducerea abonamentului la gaze naturale, amintindu-i ca premierul Calin Popescu Tariceanu s-a opus acestei idei.
Potrivit unui comunicat al partidului, de chestiunea reintroducerii abonamentului la gaze nu s-a discutat in cadrul Consiliului National de Coordonare al Aliantei si nici al Coalitiei si "din acest motiv declaratiile d-lui Seres implica un punct de vedere personal si nu al coalitiei". Comunicatul precizeaza ca primul-ministru Calin Popescu Tariceanu s-a opus acestei idei, "venind in sprijinul cetatenilor care spun ca nu doresc sa plateasca un abonament".
PNL sustine ca introducerea abonamentului la gaze este deocamdata doar o intentie a ministrului Codrut Seres, care trebuie sa prezinte si colegilor din coalitie argumente solide pentru a-si sustine punctul de vedere. Liberalii cred ca era firesc ca Seres sa-si prezinte propunerea in cadrul coalitiei, mai ales ca s-a luat o decizie in acest sens, si anume renuntarea la abonament.
In comunicat se precizeaza ca pentru introducerea abonamentului ANRGN, autoritatea competenta in sectorul gazelor naturale, ar fi trebuit sa primeasca oficial o solicitare in acest sens din partea operatorilor, PNL sustinand ca, din informatiile avute, o asemenea solicitare scrisa nu a fost depusa la autoritate, motiv pentru care nu se poate vorbi macar de o discutie pe aceasta tema.
Liberalii sustin ca introducerea abonamentului la gaze naturale a fost gandita, negociata si semnata de PSD, care a amanat voit, dupa pierderea alegerilor, aplicarea metodologiei de la 1 ianuarie la 1 aprilie, din ratiuni pur electorale.

Ruhrgas planifica investitii de 200 milioane de euro la Distrigaz Nord

Compania E.ON Ruhrgas va investi, in urmatorii sapte ani, circa 200 de milioane de euro pentru modernizarea si extinderea retelei societatii de distributie a gazelor naturale Distrigaz Nord, a declarat, miercuri, presedintele consiliului executiv al diviziei internationale al E.ON, Ulrich Schoeler.
In aceasta suma este inclusa si valoarea majorarii de capital, de 178 milioane de euro, prin care Ruhrgas a ajuns sa detina pachetul majoritar la Distrigaz Nord. Schoeler a mai spus ca va fi pus accentul pe o politica de marketing care sa atraga cat mai multi clienti pentru distibuitorul roman, mai ales pe partea de furnizare a gazelor pentru marii consumatori industriali. Un alt domeniu de interes va fi extinderea retelelor existente, si, implicit, a numarului de consumatori.
Distrigaz Nord asigura comercializarea si distributia de gaz in partea de nord a Romaniei. Compania furnizeaza aproximativ 4,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, catre circa un million de clienti, si opereaza un sistem de conducte cu o lungime de aproximativ 17.000 de kilometri.
Compania a trecut la sfarsitul lunii iunie in proprietatea E.ON Ruhrgas, care cumparat direct 30 la suta din actiunile societatii pentru un pret de 125 milioane de euro si a participat cu 178 milioane de euro la majorarea de capital prin care a atins o participatie de 51 la suta.
Contractul de privatizare a fost semnat la sfarsitul anului 2004. In Romania, in afara de Distrigaz Nord, E.ON Ruhrgas detine actiuni in compania producatoare de energie electrica si termica CCNE, precum si la furnizorul Congaz.
Grupul german E.ON a mai castigat si cursa pentru privatizarea societatii de distributie a electricitatii Electrica Moldova. Contractul a fost semnat in aprilie, iar finalizarea tranzactiei ar putea avea loc pana la sfarsitul anului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri