Presedintele ARIS afirma ca un act normativ nou trebuie sa clarifice modul de acordare a facilitatilor pentru investitori * Tarile vecine ofera investitorilor facilitati care exclud Romania din competitia pentru atragerea de investitii straine
Romania are in acest moment nevoie de o noua lege de stimulare a investitiilor competitiva cu legislatia din tarile Europei Centrale si de Est, a anuntat, ieri, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana-Maria Cristina. Un studiu comparativ realizat de ARIS, referitor la acordarea de facilitati pentru investitori in Polonia, Cehia, Ungariasi Bulgaria, demonstreaza ca toate aceste state ofera conditii care "exclud" Romania din competitia pentru atragerea investitiilor straine directe.

Potrivit sefului ARIS, un nou act normativ pentru investitii ar trebui sa clarifice, in primul rand, modul de acordare a ajutoarelor de stat pentru investitii, in conditiile in care, tarile vecine Romaniei au un sistem de facilitati mult mai bine pus la punct. In acest sens, Cristina a explicat ca nu mai pot fi acordate stimulente fiscale (n.r. - stergeri sau esalonari de datorii) ci numai stimulente financiare in acord cu reglementarile Consiliului Concurentei. Presedintele ARIS a aratat ca una dintre facilitatile oferite frecvent investitorilor din Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria consta in perceperea unui pret mult sub piata pentru terenul pe care va fi efectuata investitia. De multe ori, chiar, acest teren se acorda gratuit. De altfel, Ana-Maria Cristina a precizat ca investitorii foarte mari solicita Guvernului de la Bucuresti construirea unor hale in care sa isi desfasoara activitatea.


Facilitati in functie de valoarea investitiei

"In cazul unor investitii mari trebuie sa ne reunim de fiecare data pentru a acorda ajutoare de stat individuale pentru ca nu exista o lege in acest sens. De aceea avem nevoie de un act normativ care sa prevada, spre exemplu, facilitatile de care poate beneficia o investitie in functie de valoarea acesteia. O astfel de lege ar crea un cadru transparent pentru investitori", a explicat oficialul citat. De asemenea, noua lege trebuie sa cuprinda masuri diferentiate de stimulare a investitiilor, care sa tina cont de necesitatile fiecarei zone. Ana-Maria Cristina a explicat ca, acolo unde infrastructura este modesta facilitatile oferite investitorilor trebuie sa fie mai consistente.

In primele sase luni din acest an, investitiile directe cu impact semnificativ in economie (n.r. - cele mai mari de un milion de dolari) au atins 672 de milioane de dolari, in crestere fata de perioada similara a anului trecut, cand volumul investitiilor de acest fel a fost de 598 de milioane de dolari. Principalele domenii de interes pentru investitii mai mari de un milion de dolari sunt telecomunicatiile, serviciile si comertul. Cele mai importante investitii straine asteptate in perioada imediat urmatoare sunt in industria componentelor auto din Romania, unde Pirelli va investi 40 de milioane de euro, iar Coindu - 30 de milioane de euro, si comertul cu amanuntul, prin grupul german Tengelman, care investeste 200 de milioane de euro.


BNR: Investitiile straine directe au scazut cu 30%

Investitiile straine directe atrase de Romania in primele patru luni ale anului au fost de 485 milioane euro, in scadere cu circa 30% fata de perioada similara a anului trecut, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), puse la dispozitie de ARIS. Potrivit BNR, in perioada ianuarie-aprilie a anului trecut, investitiile straine directe au fost de 694 milioane de euro. "Desi statisticile arata ca numarul proiectelor de investitii a crescut fata de anul trecut, BNR raporteaza ca banii intrati efectiv in tara sunt mai putini decat anul trecut. Acest lucru arata ca s-au investit profituri ale investitorilor deja prezenti pe piata, care au fost incurajati de rezultatele obtinute aici, in timp ce cei care nu cunosc piata sunt mai retinuti", a declarat presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina.

Cu toate acestea, ea a precizat faptul ca nivelul investitiilor straine directe atrase de Romania pana la sfarsitul anului se va incadra in estimarile facute de ARIS, cu cateva luni in urma, de 3,2-3,8 miliarde de euro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri