Romania a exportat, in primul semestru din 2008, bunuri in valoare de 1,42 miliarde leva (727 milioane euro) catre Bulgaria, devenind a treia sursa a importurilor vecinului sudic in randul statelor din Uniunea Europeana (UE), a anuntat Statistica bulgara.
In acelasi interval, Romania a fost a cincea piata de desfacere din UE pentru produsele bulgaresti, marfurile importate din statul vecin valorand 895 milioane leva (458 milioane euro), cu 68,3% mai mult decat in primul semestru din 2007.

Astfel, dupa primele sase luni din acest an, Romania inregistreaza un surplus de 526,4 milioane leva (269 milioane euro) al balantei comerciale in relatia cu Bulgaria, pe fondul cresterii cu aproape 76% a exporturilor de produse romanesti pentru piata bulgara

În prima jumatate a anului, Bulgaria a importat cele mai multe produse din Germania, valoarea acestora depasind 2,9 miliarde leva (1,48 miliard euro). Italia si Romania au fost urmatorii parteneri comerciali importanti ai Bulgariei, bunurile importate din acestea valorand 1,92 miliarde leva (982,4 milioane euro), respectiv 1,42 miliarde leva (727 milioane euro).

Bulgaria a exportat cele mai multe marfuri catre Grecia, in valoare de 1,53 miliarde leva (784 milioane euro), Germania - de 1,38 miliarde euro (708 milioane euro), Italia - de 1,37 miliarde euro (703 milioane euro). Belgia a fost a patra destinatie a exporturilor din Bulgaria, cu 1,09 miliarde leva (558 milioane euro), iar Romania s-a clasat pe locul cinci in UE dupa acest indicator.

Deficitul comercial al Bulgariei cu celelalte state din UE aproape s-a dublat (+94,2%) in primul semestru, pana la 4,74 miliarde leva (2,42 miliarde euro), in urma cresterii cu 20% a importurilor din celelalte state membre fata de ianuarie - iunie 2007, pana la aproape 13,9 miliarde leva (7,1 miliarde euro), in timp ce exporturile au avansat cu 18% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la aproape 9,14 miliarde leva (4,67 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri