Comisia Europeana (CE) a aprobat cofinantarea a 4 proiecte propuse de Romania pentru programul Life+, in valoare de 2,05 milioane euro, ce vizeaza protectia mediului prin crearea de strategii de management al deseurilor, reducerea consumului de resurse naturale si conservarea unor specii.
In cadrul componentei Life+ Politica si guvernare in materie de mediu au fost aprobate proiectele Balkwaste si Ecoreg, iar pentru Life+ Natura si biodiversitate au fost aprobate doua proiecte vizand conservarea speciilor in parcul national Semenic-Cheile Carasului, respectiv de-a lungul fluviului Dunarea.

Balkwaste, propus de Agentia regionala pentru protectia mediului din Bacau, va primi o cofinantare de 50%, reprezentand 431.741 euro, pentru promovarea si implementarea strategiei comunitare privind managementul deseurilor si stabilirea unei cooperari si schimb de informatii intre tarile UE din regiunea Balcanilor. Proiectul va dura 3 ani.

Ecoreg, propus de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), va fi cofinantat tot cu 50% (362.160 euro) si urmareste sa diminueze pe de o parte consumul de resurse naturale al companiilor industriale, iar pe de alta parte sa scada cu 20-50% cheltuielile legate de protectia mediului generate de acest consum. Proiectul va dura 3 ani.

CE a aprobat, de asemenea, cofinantarea cu 50%, respectiv 273.079 euro, a proiectului vizand conservarea ambientului a 11 specii de chiroptere (lilieci) in zone neaccesibile publicului, in parcul national Semenic-Cheile Carasului. Proiectul propus de Agentia regionala pentru protectia mediului din Timisoara va dura 3 ani.

Reprezentantii de la Bruxelles au mai aprobat o cofinantare de 979.042 euro pentru proiectul Green Borders propus de Asociatia WWF Programul Dunare-Carpati Romania, care urmareste cooperarea cu Bulgaria pentru conservarea ambientului pentru cormoranul pitic si o specie de rata salbatica de-a lungul Dunarii.

"Pentru acest proiect a fost aprobata cea mai mare cofinantare, de 75% din valoarea totala. De altfel, este si proiectul care va dura cel mai mult - 4 ani", a declarat, pentru NewsIn, consilierul din cadrul MMDD, Nicoleta Dobre.

Peste 140 de proiecte de protectie a mediului pentru cele 27 de state membre, aprobate in 2008
La nivelul UE, Comisia a aprobat cofinantarea a 143 de proiecte, suma totala alocata pentru programul Life+ fiind de 186 milioane euro. In total, cele 143 de proiecte reprezinta o investitie de 367 milioane euro, restul banilor urmand a proveni de la autoritati locale, companii sau chiar persoane fizice.

Life+ (instrumentul financiar european pentru mediu) are un buget total de 2,143 miliarde euro pentru perioada 2007 - 2013 si este format din trei componente: Life+ Natura si biodiversitate, Life+ Politica si guvernare in materie de mediu si Life+ Informare si comunicare. Cererile de finantare pentru proiecte Life+ pot fi depuse o data pe an.

Life+ Natura si biodiversitate are ca obiective sa imbunatateasca mediul de viata al speciilor pe cale de disparitie, sa sustina dezvoltarea retelei Natura 2000, cuprinzand habitatele si speciile din zona de coasta si marina, sa monitorizeze si sa evalueze factorii cu impact negativ asupra naturii si a biodiversitatii. CE a aprobat o finantare comunitara de 94 milioane de euro pentru 58 de proiecte din 21 de state membre.

Life+ Politica si guvernare in materie de mediu urmareste sa consolideze baza de cunostinte pentru dezvoltarea, evaluarea preliminara, monitorizarea si evaluarea finala a politicii si legislatiei specifice. Comisia a aprobat o finantare comunitara de 84 milioane euro pentru 74 de proiecte din 21 de state membre.

Life+ Informare si comunicare are drept tinta sa informeze populatia cu privire la aspectele de mediu, inclusiv in cazul prevenirii incendiilor forestiere. CE a aprobat o finantare comunitara de 8 milioane de euro pentru 11 proiecte din 7 state membre.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri