Negocierile cu Fondul Monetar International par a fi intrat intr-un impas, deoarece echipa de experti ai Fondului nu este de acord cu masurile propuse de partea romana pentru realizarea unui echilibru bugetar cu un deficit sub cel inregistrat anul trecut. Surse apropiate negocierilor ne-au declarat ca diferenta intre calculele Fondului si cele ale Finantelor este de aproximativ 50.000 de miliarde de lei (2 la suta din PIB), diferenta pe care Guvernul nu o poate acoperi prin majorarea de accize pe care s-a declarat dispus sa o accepte.

Echipa de negociatori FMI solicita masuri mult mai dure, insistand asupra cresterilor de taxe indirecte, cum este TVA, si incercand sa determine Guvernul sa amane o parte din procesul dae recalculare a pensiilor pentru anul 2006, in vederea reducerii cheltuielilor bugetare. Nici in ceea ce priveste deficitul bugetar, cele doua parti nu au ajuns inca la un acord final. Daca FMI insista pentru un deficit bugetar cat mai apropiat de zero la suta, autoritatile romane incearca sa -""''obtina macar un nivel de 1,2-1,3 la suta din PIB. "Totusi, daca, in urma calculelor, va rezulta ca Guvernul va trebui sa mai diminueze deficitul, acesta ar putea fi stabilit undeva la 0,5-0,7 la suta", au precizat sursele citate. O alta veste proasta se refera la tinta de inflatie pe anul viitor. Desi ministrul Finantelor, Ionut Popescu, se arata optimist la inceputul anului, spunand ca inflatia va fi mai mica decat cea de anul trecut, previziunile Fondului vizeaza o rata a inflatiei pe 2005 de 10-11 la suta (n.r. - fata de 9,6 la suta in 2004). Surse apropiate negocierilor sustin ca una dintre masurile cerute cu insistenta de FMI este diminuarea cresterilor salariale pentru bugetari prevazute pentru acest an. O a doua masura solicitata este, in continuare, ca in acest an procesul de recalculare a pensiilor sa se faca doar pentru 1 milion de persoane, in trei etape, urmand ca pentru restul pensionarilor, aproximativ 3 milioane persoane, recalcularea sa se aplice abia in 2006. Pana in prezent, partea romana nu a fost de acord cu nici una dintre cele doua solicitari. "In orice caz, memorandumul suplimentar pentru continuarea acordului va fi incheiat pana pe 8 februarie, data la care expertii FMI intentioneaza sa paraseasca Romania. Probabil ca va fi un memorandum care va contine o serie de conditionalitati, care vor trebui indeplinite in anumite termene care vor fi stabilite. Scrisoarea de intentie va intra in Consiliul Director al FMI numai dupa ce aceste obligatii vor fi achitate", au mai precizat sursele citate.

In ciuda opozitiei FMI,

Guvernul a aprobat recalcularea pensiilor

214.000 persoane vor beneficia de prima etapa a recalcularii
Vestea proasta - in acest an nu va mai exista nici o indexare a pensiilor


Incepand cu luna martie, aproximativ 214.000 de persoane pensionate pana in anul 1980 inclusiv vor beneficia de prima etapa a recalcularii pensiilor. Guvernul a aprobat, ieri, Ordonanta de Urgenta privind recalcularea pensiilor din sistemul public, in ciuda faptului ca delegatia FMI a solicitat amanarea acestui proces pana in 2006 din cauza veniturilor bugetare insuficiente. Cresterea medie a pensiilor va fi cuprinsa intre 12 si 17 la suta pentru persoanele care vor intra in prima etapa de recalculare. Insa acest lucru nu inseamna ca fiecare pensionar inclus in aceasta categorie va primi o pensie majorata incepand cu luna martie. "Dintre cei aproximativ 214.000 de pensionari, dupa recalculare, unii vor primi pensii majorate, iar altii nu vor primi nici un fel de majorare, in functie de nivelul actual al pensiilor si de anul in care s-au retras din activitate", a declarat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii si Protectiei Sociale. El a precizat ca urmatoarele etape de plata a pensiilor vor fi stabilite prin acte normative ale Guvernului, adaugand ca intregul proces de recalculare va fi incheiat la sfarsitul acestui an. Ministrul Muncii are insa o veste proasta pentru pensionari: "Probabil ca unii dintre ei se asteapta sa se indexeze pensiile pe care le au in cursul anului 2005. Vreau sa precizez ca nu se va mai acorda nici o indexare a pensiilor in cursul acestui an", a spus Barbu. Ministrul Muncii spune ca recalcularea pensiilor nu are ca scop majorarea acestora, ci, in principal, eliminarea inechitatilor, astfel incat sa se respecte principiul "la conditii egale de pensionare pensii egale, indiferent de anul pensionarii". Ministrul a dat si un exemplu, spunand ca un pensionar care are in prezent 7,5 milioane lei pensie (echivalentul a 2,5 puncte de pensie) va ramane cu aceeasi pensie pana la momentul in care o persoana care are o pensie de 4,5 milioane lei, dar a fost pensionata anterior in aceleasi conditii, va ajunge la aceeasi suma. Ministrul Muncii nu a putut sa dea nici un exemplu referitor la cea mai mica pensie din Romania, insa a precizat ca exista un singur caz in care nivelul pensiei ajunge la 100 de milioane de lei pe luna, subliniind ca, in aceasta situatie, nu se va mai pune problema cresterii sumei acordate.

Recalcularea pensiilor se va efectua in baza datelor si informatiilor existente in documentatiile de pensie aflate in evidenta Caselor teritoriale de pensii. Dupa comunicarea deciziilor de recalculare, pensionarii au dreptul sa vina cu alte acte doveditoare in cazul in care doresc sa solicite modificarea drepturilor recalculate. Pensiile modificate in aceste conditii se vor acorda de la data initiala a recalcularii si in interiorul termenului general de prescriptie de trei ani, insa vor intra in plata numai de la data depunerii documentelor respective. Pentru a face fata procesului de recalculare, Guvernul a stabilit majorarea cu 3.100 de angajati la Casa Nationala de Pensii. Fondurile necesare aplicarii in acest an a recalcularii pensiilor se ridica la 7.054 miliarde lei, la care se adauga aproximativ 500 de miliarde reprezentand cheltuielile cu salariile aferente posturilor suplimentare necesare, cat si cele ocazionate de achizitionarea de logistica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri