Fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schroeder, presedinte al comitetului actionarilor companiei Nord Stream, detinuta in proportie de 51% de Gazprom, a declarat miercuri ca nu are informatii despre includerea Romaniei in South Stream, aceste discutii fiind deocamdata nefondate.
"In Gazprom nu exista o discutie interna despre includerea Romaniei in South Stream", a declarat cancelarul german Gerhard Schroeder, infirmand astfel zvonurile recent aparute, dupa intalnirile de luna trecuta ale presedintilor Transgaz si Romgaz cu reprezentanti ai Gazprom la Moscova si la Bucuresti.

"Chiar daca aceasta informatie nu poate fi confirmata, ma intreb 'De ce nu?'", a subliniat insa Schroeder, care a aratat ca, luand in calcul cererea de energie in crestere a Europei, este nevoie de toate proiectele de conducte energetice, atat Nord Stream, cat si South Stream, potrivit NewsIn.

"Ganditi-va ca actualmente importam 500 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, pana in 2020 Europa va avea nevoie cu 200 de miliarde de metri cubi de gaze mai mult din Rusia. Avem nevoie de cat mai multe rute prin care sa aducem gazul in Europa. Nord Stream poate importa numai 55 miliarde de metri cubi. Este, de asemenea, loc pentru South Stream", a spus Schroder.

Fostul cancelar social-democrat german nu s-a declarat impotriva Nabucco, dar a subliniat ca acesta nu are resursele necesare si ca va fi fezabil nu mai cu gazul din Iran - o tara contestata la nivel international si foarte instabila.

"Rusia este un partener de incredre", a pledat Schroeder. "Germania nu a avut niciodata probleme cu furnizarea de gaze din Rusia si nici nu ne asteptam sa avem probleme pe viitor", a subliniat fostul cancelar, care a insistat ca intre Europa si Rusia exista o interdepenedenta.

La comentariul din partea presei ca monopolurile nu sunt sanatoase, Schroeder a comentat doar ca "uneori lucrurile nu sunt sanatoase" si ca Rusia este un partaner stabil si de incredere, spre deosebire de alte state ca Libia, Nigeria, Kazahstan sau Azerbaidjan.

Schroeder a avut miercuri o intalnire si cu liderul PSD Mircea Geoana, cu care a discutat despre situatia politica din Romania si depre criza economica mondiala.

Gerhard Schroeder, cancelar al Germaniei intre 1998 si 2005, a ajuns la Bucuresti marti seara. La hotelul unde este cazat a ajuns impreuna cu fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu. Tot marti seara a fost organizat un dineu in cinstea fostului cancelar german. El a stat la masa cu Ion Iliescu, fostul presedinte Emil Constantinescu si cu ambasadorul Germaniei in Romania, Roland Lohkamp. Schroeder s-a intretinut toata seara foarte animat cu fostul presedinte Ion Iliescu.

"Avem nevoie de o abordare multilaterala pentru politica energetica. In acest sens, va fi necesara institutionalizarea relatiilor internationale in domeniul energiei, pentru ca o cooperare stransa intre furnizorii de energie, tarile de tranzit si importatori va genera interdependente si mai mari", declara Gerhard Schroeder inainte de conferinta de astazi.

Schroeder s-a mai aflat in Romania in aprilie cu ocazia unei vizite "discrete" in Romania, in calitate de consultant international al trustului de presa Ringier, care a sarbatorit 175 de ani de existenta. El declara atunci ca solutia pentru un pret mai bun la gazele rusesti este negocierea directa cu Rusia.

Social-democratul german este o figura controversata pe scena internationala din cauza relatiei stranse cu presedintele Vladimir Putin, mai ales ca a intrat pe statul de plata al Gazprom la doar o luna dupa incheierea mandatului sau de cancelar, in decembrie 2005.

El detine in prezent functia de presedinte al comitetului actionarilor companiei Nord Stream, detinuta in proportie de 51% de Gazprom, care va construi gazoductul submarin ce va lega direct Rusia de Germania, ocolind statele baltice si Polonia. Contractul pentru acest gazoduct a fost semnat in timpul campaniei electorale din toamna lui 2005, cand presedintele Putin a facut o vizita la Berlin.

Proiectul Nabucco este fezabil doar dacă se aprovizionează cu gaze din Iran

Fostul cacelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, a declarat miercuri că proiectul conductei de gaze Nabucco este fezabil numai dacă se aprovizionează cu gaze din Iran.

"Aveţi nevoie de rute de transport al gazelor naturale. Este nevoie şi de South Stream, însă nu sunt împotriva conductei de gaze Nabucco. Marea problemă a proiectului Nabucco este lipsa gazelor. Eu consider că pentru acest proiect, pentru Nabucco, aveţi nevoie de gaze din Iran. Este adevărat că Statele Unite manifestă reticenţă faţă de ideea importului de gaze din Iran, dar acest lucru poate fi rezolvat", a precizat fostul cancelar german şi totodată preşedinte al comitetului acţionarilor companiei North Stream, Gerhard Schroeder, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bucureşti.

Schroeder a mai spus că între Rusia şi restul Europei există o dependenţă reciprocă în ceea ce priveşte gazele naturale: Rusia are nevoie să exporte gaze, iar celelalte ţări să importe.

"Rusia are nevoie să-şi exporte gazul şi petrolul, iar noi să importăm, este o dependenţă reciprocă. Rusia este un furnizor de încredere", a precizat Gerhard Schroeder.

Conducta Nabucco are scopul de a reduce dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia, începând cu 2013. Din acest proiect fac parte: OMV din Austria, compania ungară MOL, Transgaz din România, Bulgargaz din Bulgaria, firma turcească Botas şi grupul german RWE.

Lungimea conductei ar atinge 3.300 kilometri şi costurile acestui proiect se ridică la circa 7,9 miliarde euro, potrivit ultimelor estimări ale Consorţiului. Conducta va fi finanţată în proporţie de o treime de proprietari şi de două treimi de bănci.

Construcţia gazoductului va începe în 2010, iar primele cantităţi de gaze naturale vor trece prin conductă în 2013.

Gazele pentru conducta Nabucco vor proveni, într-o primă etapă din Regiunea Caspică şi Irak, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al Consorţiului Nabucco, Christian Dolezal, la sfârşitul lunii octombrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri