Economia Romaniei ar putea creste cu 3,8% in 2009, fata de un avans al produsului intern brut cu putin peste 8% anul acesta, a declarat economistul-sef al EFG Eurobank, Gikas Hardouvelis, la un seminar desfasurat la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
El se asteapta la o temperare a cresterii economice in statele emergente din Europa Centrala si de Est, insa crede ca acestea vor evita anul viitor recesiunea.

"Incetinirea creditului in aceste tari va frana si cresterea economica, dar nu ne asteptam sa duca la o recesiune catastrofala", a spus Hardouvelis, care este si director in cadrul cancelariei primului ministru al Greciei.

Franarea cresterii economice se va manifesta pentru toate statele din zona, indiferent de amploarea dezechilibrelor externe sau a balantelor fiscale, considera economistul.

El a mentionat totusi ca marjele la CDS (Credit Default Swap), care arata cum percepe piata riscul de tara, au crescut cel mai mult in ultimele luni pentru statele cu cele mai mari deficite de cont curent.

In cazul Romaniei, Hardouvelis considera ca Guvernul ar trebui sa faca toate eforturile pentru a atrage fondurile europene pentru proiecte de infrastructura.

In legatura cu sistemele bancare din regiune, economistul grec a explicat ca acestea sunt mai bine capitalizate fata de cele din state ale Europei Occidentale, precum Germania, Franta sau Marea Britanie.

Hardouvelis se asteapta ca efectele crizei financiare internationale sa continue sa se manifeste pana in trimestrul al treilea din 2009 si anticipeaza o usoara recuperare a economiilor incepand cu 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri