"Parteneriatul pentru Romania", protocolul coalitiei PSD-PD-L, prevede asigurarea guvernarii pentru 4 ani, cu scopul de a diminua efectele crizei si a veghea la stabilitatea macroeconomica, alte angajamente fiind pastrarea identitatii partidelor si sustinerea de candidati separati la Presedintie.
Protocolul intre cele doua partide este incheiat in conformitate cu art.36 din Legea Partidelor Politice nr.14/2003, care spune ca partidele politice cu reprezentare parlamentara pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii, coalitiile nu sunt supuse inregistrarii, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar. Protocolul este valabil pe durata mandatului Parlamentului ales la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 (2008 - 2012), stipuleaza textul.

Cei doi parteneri afirma, la inceputul documentului, ca, in constituirea acestei coalitii au tinut seama de "responsabilitatea ce revine factorilor politici din Romania in aceasta perioada dificila, de criza economica pe plan european si mondial". Scopurile guvernarii PSD-PD-L sunt: asigurarea stabilitatii macroeconomice a

Romaniei in contextul unui climat economic european si mondial dificil, limitarea efectelor crizei economice, continuarea reformelor pentru modernizarea Romaniei in scopul afirmarii ei in cadrul sistemelor politico-economice consolidate ale lumii, pastrarea locurilor de munca, reducerea saraciei si asigurarea stabilitatii veniturilor pentru o parte cat mai larga a populatiei, promovarea intereselor si consolidarea rolului si statutului Romaniei in structurile politico-administrative si de securitate ale UE si NATO si respectiv, in ansamblul relatiilor internationale.

Coalitia “Parteneriatul pentru Romania”, formata din PD-L si Alianta Politica PSD+PC, isi asuma in comun guvernarea, printr-o colaborare la nivel parlamentar, guvernamental si local, se mai arata in textul documentului. Partile isi respecta identitatea ideologica si doctrinara, precum si apartenenta la familiile lor politice europene, mai arata sursa citata. De asemenea, articolul 7 precizeaza ca partile semnatare ale prezentului protocol vor avea candidati proprii la functia de Presedinte al Romaniei, in alegerile prezidentiale ce vor avea loc in cursul anului 2009.

Protocolul mai prevede ca "mecanismul de functionare a Coalitiei de guvernare se asigura prin cooperarea pe plan politic, guvernamental, parlamentar si la nivel local", insa nu exista referiri explicite la foruri comune de decizie. Ultimul articol al textului prevede insa ca eventuala constatare a incalcarilor prevederilor Protocolului si a Programului de guvernare se face in cadrul BPCC, fara a detalia insa despre ce intitutie este vorba de fapt.
Protocolul intra in vigoare dupa semnarea sa de catre presedintii celor doua parti, sub conditia adoptarii ulterioare de catre parti a programului de guvernare.

Revenind la cele 25 de obiective pe care cele doua formatiuni se obliga se le indeplineasca, acestea sunt de ordin social, economic, si politic-constitutional.

Mai precis este vorba de: asigurarea unui climat economic de stabilitate, protejarea locurilor de munca, si crearea de noi locuri de munca, protejarea si cresterea graduala a puterii de cumparare a populatiei, mentinerea cotei unice de 16% si acordarea de compensatii si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, dar si reducerea numarului de taxe si impozite, cheltuirea riguroasa a banului public si eleborarea de bugete multianuale, asigurarea resurselor financiare necesare sustinerii sistemului pensiilor de stat, continuarea procesului de reforma in domeniul justitiei, neimplicarea politicului in actul de justitie, descentralizarea, stimularea activitatii IMM-urilor si asigurarii unui mediu de afaceri predictibil, sprijinirea agriculturii, atragerea fondurilor europene, realizarea programului national pentru construirea de locuinte sociale si pentru tineri, reformarea structurilor administrative si reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, asigurarea securitatii energetice, reforma in domeniul educatiei si in cel sanitar, cresterea alocatiilor pentru copii, reducerea decalajelor intre urban si rural, dezvoltarea cercetarii, relansarea turismului si sportului, adoptarea legii privind sistemul unitar de salarizare a bugetarilor, cresterea eficientei activitatii parlamentare si consolidarea credibilitatii in Parlament, continuarea reformei sistemului electoral, consolidarea rolului si statutului Romaniei in UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri