Creditarea companiilor si a gospodariilor din zona euro a stagnat in noiembrie, marcand cel mai slab nivel inregistrat vreodata si accentuand asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa continue sa scada dobanda cheie, ca sa evite o recesiune profunda, relateaza Reuters.
Statisticile BCE au aratat ca imprumuturile acordate sectorului privat au crescut cu doar 1 miliard euro, de la o luna la alta, o crestere procentuala zero, cea mai slaba de cand a inceput inregistrarea indicatorului, in 1991.

Stagnarea a determinat o crestere anuala a creditelor din sectorul privat de 7,1%, in scadere fata de nivelul de 7,8% din octombrie, potrivit NewsIn. Cresterea masei monetare s-a temperat, de asemenea, peste asteptari, iar economistii au spus ca statisticile sustin o posibila decizie de relaxare a politicii monetare a Bancii Centrale Europene, la sedinta din 15 ianuarie.

"Incetinirea semnificativa a creditarii sectorului privat din zona euro in noiembrie ar putea crea ingrijorari referitoare la o criza a creditelor in regiune", a declarat economistul Martin Van Vliet, de la ING Financial Markets.

"Per ansamblu, ultimele statistici publicate pentru economia zonei euro ar putea consolida asteptarile jucatorilor de pe piata ca BCE sa continue diminuarea dobanzii de politica monetara, eventual cu un sfert de punct procentual", a adaugat el.

BCE a coborat de la inceputul lui octombrie dobanda cheie cu 1,75 puncte procentuale, la 2,5%, dar analistii estimeaza ca vor urma decizii asemanatoare, in contextul in care economia se confrunta cu probleme, iar inflatia se tempereaza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri