Atrasi de "miracolul economic" spaniol din ultimii 15 ani, imigrantii sunt primele victime ale somajului galopant din Spania, cel mai ridicat din UE, relateaza AFP.
"Chiar nu ma astreptam la asa ceva cand am plecat din tara mea", spune Jessica, o ecuadoriana in varsta de 30 de ani, stand la coada la Agentia nationala pentru Munca din Santa Eugenia, cartier din sudul Madridului. Imbracata gros pentru a face fata diminetii friguroase, ea nu a avut probleme in a-si gasi de lucru la sosirea in Spania, in 2001. Acum doua saptamani i-a expirat contractul de manipulator in piata en-gros din Madrid, iar de atunci nu a mai gasit nicio slujba, scrie NewsIn.

"Voi lua ajutorul de somaj timp de cateva luni, apoi nu stiu cu ce imi voi creste copiii", marturiseste femeia.

La fel se intimpla si cu Marco Antonio, un peruan in varsta de 42 de ani, care a sosit in Spania in 2001.
El a muncit in constructii, castigand circa 1.400 de euro pe luna, iar o parte din bani trimitea familiei. Acum, el primeste 700 de euro ajutor de somaj, bani absolut insuficienti.

Din Maroc, America Latina, Romania, Bulgaria sau Africa neagra, circa cinci milioane de imigranti au venit in Spania de la jumatatea anilor '90, atrasi de economia pe atunci in plina crestere. Aceste "batalioane" de mana de lucru ieftina, in multe cazuri necalificata, au contribuit la spectaculoasa dezvoltare a economiei spaniole, mai ales in sectorul constructiilor, in baruri , restaurante, dar si la ferme. Acum strainii constituie 11% din cei 46 de milioane de locuitori ai Spaniei.

Insa prabusirea sectorului imobiliar spaniol, in 2008, si criza financiara internationala au lovit imaginea acestui El Dorado. Zeci de mii de imigranti stau acum la coada in asteptarea ajutoarelor de somaj, alaturi de numerosi spanioli loviti de aceasta recesiune.

Mai mult de trei milioane de someri: acesta era numarul inregistrat la sfarsitul lui decembrie in Spania, unde nivelul somajului a crescut la 13,9% la sfarsitul lui 2008, un record european. Pentru 2009, guvernul preconizeaza 15,9%, dublu fata de nivelul de 7,9% din 2007.

Imigrantii sunt primii loviti. La sfrasitul lui 2008, Spania avea 410.960 someri straini, cu 94% mai multi decat anul anterior, iar nivelul somajului era de 21,3% printre strainii activi. "Vor continua sa sufere in 2009", spune Gustavo Clavero, profesor de economie la Universitatea din Madrid.

Potrivit sindicatelor, tot mai multi spanioli in somaj revin la muncile campului, pe care le lasasera pentru slujbe mai bine platite. La inceputul lunii decembrie, sute de imigranti din Africa neagra s-au dus la Jaen, pentru a culege masline, dar a fost zadarnic: proprietarii plantatiilor din regiune au angajat spanioli aflati in dificultate.

Guvernul socialist, care a regularizat situatia a 600.000 de muncitori straini in 2005 si si-a intensificat recrutarile in tarile de origine, s-a oprit acum, iar, printre altele, conditiile pentru reintregirea familiei vor fi mai dure.

Madridul a lansat o campanie de "plecare voluntara", oferindu-se sa plateasca in doua transe indemnizatiile de somaj candidatilor.

Insa mai putin de 2.000 de imigranti in somaj s-au in scris pana acum, in timp ce multi altii s-au imprumutat in Spania pentru a cumpara un apartament, in perioada in care imprumuturile se obtineau usor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri