Deficitul bugetar al Romaniei va fi in acest an mai degraba de 5% din produsul intern brut (PIB), fata de tinta Guvernului, de 2% din PIB, insa nivelul va depinde de masurile fiscale care vor fi adoptate si de momentul aplicarii acestora, a declarat un analist de la S&P.
"Cred ca ar fi vorba de 5 la suta din PIB in 2009. Depinde de ce fel de masuri vor fi luate si cand vor fi luate, pentru a avea politici fiscale orientate spre stabilitate", a declarat, la The Money Channel, analistul Marko Mrsnik, de la agentia de rating Standard & Poor's (S&P).

Analistul a explicat ca trebuie luat in calcul faptul ca veniturile vor scadea puternic, iar cheltuielile vor trebui restrictionate. In caz contrar, deficitul ar putea fi "foarte mare".

Totusi, el nu a dorit sa comenteze initiativele guvernului in privinta bugetului.

"Nu pot comenta asupra initiativelor guvernului, pentru ca nu suntem consilieri guvernamentali. In ceea ce priveste ratingul, stim ca exista un numar de programe internationale sprijinite de institutii financiare internationale au avut succes, altele nu. Totul depinde in mare masura de angajamentul guvernului de a-si indeplini obligatiile pe care le are in cadrul acestei intelegeri", a mai spus Mrsnik.

Analistul a subliniat, insa, nevoia unor politici orientate spre stabilitate macroeconomica. "Suntem constienti ca e o situatie instabila. Este clar ca este o nevoie importanta de politici orientate spre macrostabilitate, precum si de construirea unor amortizoare in cazul unei deteriorari a situatiei economice", a spus el.
Mrsnik a explicat ca Romania are in prezent un rating cu perspectiva negativa de la S&P, ceea ce reflecta posibilitatea unei retrogradari in cazul unei stopari bruste a finantarii externe.

In 27 octombrie 2008, S&P a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', scotand Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.

Miscarea agentiei de rating a fost urmata, in 10 noiembrie, de una similara din partea Fitch, astfel ca Romania mai are calificativ din categoria "investment grade" doar de la Moody's.

"Romania este vulnerabila la un scenariu de oprire brusca (a finantarii n.r.), care ar necesita ajustari economice drastice. Ratingul de credit al Romaniei ar fi sprijinit de conditii financiare externe, de o guvernare mai buna, de un mix de politici mai coerent dupa alegerile de anul trecut. In ansamblu, riscurile sunt in scadere, dar exista si unii factori care sprijina aceasta situatie", a mai spus Mrsnik.

In privinta indicatorilor macroeconomici din 2009, analistul mizeaza pe o crestere a economiei romanesti cu 1-2%, chiar daca sunt riscuri la adresa acestui scenariu. "Desi ar putea sa nu fie recesiune, tehnic vorbind, s-ar putea simti ca o recesiune", a explicat Mrsnik.

"Agricultura este un sector care ar putea sa nu fie atat de afectat. Cele mai afectate sunt sectoarele legate de export, pentru ca cererea externa scade puternic si, in acelasi timp, entitatile care au acumulat datorii in perioada de crestere vor sufei din cauza crizei de lichiditati", estimeaza anaistul de la S&P.

Insa inflatia nu va mai fi o problema atat de mare, in ciuda deprecierii leului, iar deficitul extern se va comprima, ca efect al scaderii cererii, mai estimeaza analistul.

In privinta sectorului bancar, Mrsnik considera ca ar putea fi probleme legate de creditele neperformante.
"Deterioarea calitatii activelor este ingrijoratoare, pentru ca bancile sunt acum sub presiunea faptului ca nu au suficienta finantare din partea bancilor-mama. Acest lucru este un risc, dar putem vedea deja o incetinire puternica in cresterea creditarii, la fel ca si in restrictionarea conditiilor de creditare", a mentionat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri