Romania ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI), in urma negocierilor dintre cele doua parti care ar trebui sa fie reluate maine, chiar daca analistii considera ca tara noastra are nevoie de o finantare externa de 12-13 miliarde euro.
Pachetul de sprijin multilateral, destinat sa evite o criza economica grava intr-una dintre cele mai sarace tari UE, va fi probabil similar ca dimensiuni cu cel de 20 de miliarde de euro pus la dispozitia Ungariei in noiembrie, potrivit unui oficial apropiat negocierilor, citat de Financial Times.

Guvernul roman si FMI au ajuns la un acord de principiu asupra "parametrilor cantitativi" ai pachetului saptamana trecuta, in cursul vizitei unei degelatii romanesti la Washington, a declarat oficialul. In urmatoarele zece zile, experti de la institutiile implicate, adica FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, se vor afla in Romania pentru a finaliza detaliile.

"Acordul va da Romaniei timpul necesar pentru a implementa politicile... fara sa se uite peste umar sa vada daca vine criza", a declarat oficialul citat de cotidianul strain.

Guvernul roman nu a dat niciun indiciu asupra dimensiunilor pachetului de salvare, asa cum numeste Financial Times.

Romania va deveni astfel a patra tara est-europeana care apeleaza la institutiile internationale pentru sprijin, in contextul crizei financiare, dupa Ungaria, Ucraina si Letonia.

Un acord de finantare, in linie dreapta: O misiune FMI vine maine la Bucuresti

Pachetul pe care il va primi Romania se va derula pe o perioada mai mare de 17 luni, de care a beneficiat Ungaria, a mai spus oficialul citat de Financial Times, fara a da alte detalii.

Vor contribui si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI), furnizand finantare sectorului privat romanesc si institutiilor financiare. Despre BERD s-a spus ca ar fi in negocieri cu Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare din tara si cea mai mare subsidiara a bancii austriace Erste Bank, pentru un imprumut de pana la 150 de milioane de euro.

Raiffeisen Bank: Necesarul de finantare al Romaniei este de 12-13 miliarde euro

Romania are nevoie de o finantare externa de 12-13 miliarde euro, in medie, necesarul neacoperit de finantare situandu-se in scenariul optimist la 10 miliarde euro, iar in cel pesimist la 20 miliarde euro, a declarat, saptamana trecuta, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, potrivit NewsIn.

"Serviciul datoriei externe este de 33 miliarde euro si cu ajustarea deficitului de cont curent, suma totala ajunge la peste 40 miliarde euro, din care cea mai mare parte apartine sectorului privat, insa nivelul de rostogolire a imprumuturilor este destul de mare", a spus Dumitru.

El sustine ca aproximativ 90-95% din liniile de finantare de la nivelul sistemului bancar vor fi reinnoite in 2009.

In acest context, Romania va avea nevoie de o finantare externa cuprinsa intre 10 si 20 miliarde euro, iar "cel mai probabil se va situa la 12-13 miliarde euro".

Totodata, Dumitru a precizat ca decizia de contractare a unui imprumut extern nu a fost luata pana in prezent, deoarece "este o decizie politica si pana nu a fost aprobat bugetul nu s-a putut vorbi de nivelul de finantare necesar". "Acum deja din cate stim se discuta problema", a adaugat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri