Absorbtia fondurilor europene de catre Romania este de 29%, aproape de media europeana (31%), deci nu suntem de certat, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, la o intalnire cu presa ce a avut loc la Bruxelles, noteaza Agerpres.

"Noi suntem cu absorbtia - absorbtia insemnand sumele deja rambursate de Comisia Europeana Romanei - aproape de media europeana. Deci, nu suntem de certat, ca sa zic asa. 29% absorbtie este o cifra buna, care poate fi imbunatatita. Imi doresc sa fie imbunatatita. Am facut o evaluare, de exemplu, pe zona de infrastructura mare, unde avem de absorbit o tinta de aproximativ 400 de milioane de euro anul acesta. Noi avem o tinta clara, noi, ca tara. Avem de cheltuit toti banii europeni alocati in aceasta perioada de finantare pana in ultimul an in care putem sa facem asta, adica 2023. Deci, noi vrem sa cheltuim 100% din fondurile alocate Romaniei pana in ultimul an in care se poate face asta, anul acela fiind 2023, ca asa este regula. Banii pentru 2014-2020 pot fi cheltuiti pana in 2023 si avem si niste tinte intermediare. Tinta pentru 2020 este undeva la 70%", a sustinut ministrul.

Potrivit acesteia, pe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) s-a atras in perioada actuala de finantare (2014-2020) suma de 1,25 miliarde de euro pe zona de transport rutier, dintr-o alocare de aproape 5 miliarde de euro

"Pe POIM, am reusit sa recuperam de la Comisia Europeana cam 1,25 miliarde de euro pe zona de transport rutier mare dintr-o alocare totala de circa 5 miliarde de euro. Deci, asta este suma pe care noi deja am adus-o acasa. Ma vad miercuri cu ministrul Cuc (Razvan Cuc, ministrul Transporturilor - n. r.) exact pe tema aceasta si cu Agentia Nationala pentru Achizitii Publice. Discutam exact aceste aspecte: sumele pe care estimam ca le vor cere la rambursare CNAIR, Ministerul Transporturilor pentru proiectele de autostrada pe care le avem in implementare, vom discuta ce proiecte au in licitatie, ce documente au in pregatire pentru perioada dupa 2021 pentru ca aceste proiecte mari se pregatesc in ani de zile si ne intereseaza sa pregatim cat mai timpuriu proiectele acestea mari, pentru ca dureaza. Deci, avem sume importante rambursate pe zona de autostrazi, din 5 miliarde de euro, dar mai este", a explicat ministrul.

Potrivit acesteia, din analizele facute, nu erau proiecte care sa produca facturi anul acesta.

"Facturi inseamna cheltuieli pe care sa le punem la absorbtie. Sunt proiecte in pregatire si vor produce cheltuieli din 2020 incolo. Si proiectele despre care auzim ca se depun la Comisia Europeana, ca au fost semnate contracte de finantare sau macar ca a inceput licitatie, pentru toate aceste proiecte mari aceste vesti sunt bune pentru ca fiecare din aceasta etapa consuma timp. Nu sunt proiecte care pot sa fie pregatite in 6 luni si de aceea cu ministrul Transporturilor incercam permanent sa evaluam ce facturi ne va aduce la rambursare din proiectele pe care le are, ce proiecte se pregateste sa lanseze. Permanent ne intereseaza ambele componente, vrem sa stim estimarea din timp, pentru ca nu sunt lucruri care se pot intampla de pe o zi pe alta", a subliniat ea.

La 31 mai 2019, Romania a primit de la Comisia Europeana suma de 8,84 miliarde de euro din alocarea de 31 de miliarde de euro pentru actuala perioada de finantare. Cele 8,84 miliarde de euro reprezinta bani europeni atrasi prin Politica de Coeziune si Politica Agricola. Acestor sume li se adauga inca 6,7 miliarde de euro plati directe catre fermieri.

Aproximativ 25 miliarde de euro reprezinta valoarea totala a liniilor de finantare deschise, reprezentand peste 91% din alocarea totala a Romaniei, iar 43 miliarde de euro este valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finantare.

Valoarea totala a contractelor de finantare semnate s-a ridicat la circa 22,5 miliarde de euro. Rata de contractare a crescut de peste 15 ori, de la 5% in 2016 la aproximativ 79% din alocare, in prezent.

Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri