Comisarul Leonard Orban a spus ca nu vrea sa speculeze cu privire la conditiile impuse de FMI si UE pentru un imprumut, dar a sugerat ca accentul va cadea asupra consolidarii politicilor bugetare si a instituirii unui cadru fiscal consolidat pe termen mediu si lung.
Intrebat, dupa audierea la Comisia de afaceri europene din Parlament, de conditiile pe care UE si FMI le-ar putea impune pentru un imprumt extern, comisarul european Leonard Orban a spus ca nu vrea sa speculeze in privinta unor negocieri care sunt in curs. Cu toate acestea, el a indicat punctele asupra carora UE a atras atentia. "In momentul de fata, punctul de vedere al Comisiei Europene este foarte clar. Toate documentele Comisiei Europene privind politica bugetara si fiscala arata ca este necesara o consolidare a politicii bugetare si, de asemenea, instituirea unui cadru fiscal consolidat pe termen mediu si pe termen lung", a declarat el, conform NewsIn.

"CE a atras atentia, in nenumarate randuri, cu privire la posibilitatea existentei unor riscuri bugetare. CE, de exemplu, in raportul privind programul de convergenta pentru Romania, a aratat ca sunt necesare masuri mai prudente de politica bugetara", a subliniat oficialul european.

Orban a mai spus ca parlamentarii din Comisia de afaceri europene au dorit sa stie in ce masura UE poate sa sprijine statele care solicita acest imprumut. "Am explicat care sunt procedurile, am aratat faptul ca exista in acest moment o solicitare oficiala de la autoritatile romane, procedurile sunt in curs si vor trebui sa fie definitivate", a continuat Orban.

Intrebat de ce Romania se numara printre putinele state din zona non-euro care apeleaza la fondurile de ajutor ale UE, Orban a sugerat ca ar putea urma si alte state. "La nivel UE, Romania este al treilea stat care a facut un demers oficial din acest punct de vedere. Prima data a fost

Ungaria, apoi Letonia. Daca vor fi si alte state, ramane de vazut. Intrebarea trebuie adresata autoritatilor romane, ele au facut evaluarea in momentul de fata si au transmis aceasta solicitare", a spus Orban.

In ceea ce priveste o posibila sustinere financiara la nivel european a unor filiale de banci din zone mai grav afectate de criza, Orban a spus ca va fi analizat fiecare caz in parte. "In privinta discutiei banci mama-banci filiala, s-a stabilit de o maniera informala ca sprijinul va veni pe baza individuala, caz cu caz, si ca UE va interveni pentru statele care vor solicita acest lucru, dar fara a actiona intr-o maniera globala, ci luand decizia dupa fiecare caz in parte", a spus comisarul.

Scopul audierii lui Orban in Parlament a fost, pe de o parte, discutarea prioritatilor la nivelul Uniunii Europene, in special criza economica. De asemenea, au fost discutate cateva dintre subiectele prioritare pentru Romania: fondurile structurale si de coeziune, strategia Lisabona, mecanismul de cooperare si verficare in domeniul justitiei.

Dupa audierea din Parlament, comisarul european urma sa fie primit de presedintele Traian Basescu, pentru a discuta despre consiliul european de saptamana viitoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri