Una dintre variantele de negociere avute in vedere de Executiv in negocierile purtate cu reprezentantii FMI este realizarea unui deficit bugetar de 3 - 3,5% din PIB in 2009, in cazul in care Romania va intra in recesiune in acest an, au declarat surse guvernamentale, citate de NewsIn.
"Exista mai multe variante de lucru ce sunt negociate cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) in aceste zile. Una dintre variantele pe care le discutam este cea in care economia Romaniei va scadea in acest an cu 1% si atunci putem discuta de un deficit bugetar de 3 - 3,5% (din produsul intern brut, PIB n.r.). Mai exista varianta in care economia din tara noastra va inregistra o crestere economica de 0,5% si atunci exista varianta unui deficit bugetar de 2% din PIB", au precizat sursele citate.

Reprezentantii guvernului au adaugat ca Romania va trebui sa reduca drastic cheltuielile din acest an, in oricare dintre variantele negociate cu reprezentantii FMI.

O misiune a Fondului Monetar International este prezenta la Bucuresti in perioada 11-25 martie ca sa discute despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care mai iau parte Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM).

Joi, reprezentantii FMI, cei ai Comisei Europene si ai Bancii Mondiale s-au intalnit cu ministrul Finatelor, Gheorghe Pogea, care a declarat la sfarsitul discutiilor ca Romania ia in calcul o crestere economica intre -1% si 1,5% pentru acest an.
Surse oficiale au declarat ca FMI ar fi de acord cu adancirea deficitului comercial al Romaniei in 2009, fara sa precizeze conditiile puse de reprezentantii Fondului pentru acceptarea acestei masuri.

Bugetul pe 2009 este construit pe o crestere economica de 2,5%, caz in care produsul intern brut (PIB) ar trebui sa ajunga la 579 miliarde lei (144,8 miliarde euro). Deficitul bugetar luat in calcul de guvern pentru 2009 este de 2% din PIB, veniturile prevazute la buget fiind de 33,5% din PIB, iar cheltuielile de 35,5% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri