Reprezentantii Citi au revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei locale in acest an, estimand o contractie de 6% a Produsului Intern Brut (PIB), fata de 4,3%, cat au prevazut in ultimul raport, ca urmare a datelor sub asteptari din primul trimestru, se arata in analiza publicata astazi de reprezentantii bancii.
Economia Romaniei a scazut cu 6,4% in primele trei luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), peste asteptarile economistilor.

Analistul Ilker Domec, de la Citi, considera ca reducerea peste asteptari a PIB are ca efect restrangerea deficitului de cont curent, micsorarea incasarilor la bugetul de stat, precum si stimularea bancii centrale in a diminua dobanzile, ce ar putea avea efecte asupra cursului de schimb, informeaza NewsIn.

"La prima vedere, cineva ar putea spune ca prima implicatie ar avea efecte pozitive asupra cursului, iar celelalte doua ar avea impact negativ. Noi credem ca, datorita acordului cu FMI si UE de 20 miliarde euro, leul nu va avea de suferit, cu exceptia situatiei in care apetitul global pentru risc se inrautateste, iar BNR scade in mod drastic dobanda-cheie. De altfel, noi credem ca BNR va fi prudenta in ce priveste diminuarea agresiva daca observa ca taierea dobanzii ar afecta leul", se mai arata in raport.

Analistul Citi, Ilker Domec, a revizuit si estimarea privind deficitul de cont curent al Romaniei din acest an, la 6,5% din PIB, de la 7,4% din PIB in proiectia anterioara, motivand decizia prin evolutia din primul trimestru, ce ar putea continua pe parcursul anului.

Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% in primul trimestru al acestui an, la 709 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si nivelului ridicat al excedentului balantei transferurilor curente, potrivit datelor publicate saptamana trecuta de BNR.

In plus, Citi se asteapta ca Fondul Monetar International sa fie "mai intelegator" in cazul aparitiei unor devieri de la tintele de deficit stabilite, daca acestea vor avea la baza scaderea incasarilor bugetare, ca urmare a unei contractii economice mai mari decat se estimase.

Autoritatile romane au convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei (5,8 mld. euro). Pentru primul trimestru, tinta de deficit a fost de 8,3 miliarde lei (2 mld. euro), pentru finalul trimestrului doi este de 14,5 miliarde lei (3,5 mld. euro), iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei (4,5 mld. euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri