Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei ar putea scadea cu mai mult de 4% in 2009 daca agricultura interna se va confrunta cu seceta sau inundatii si daca economia globala va fi afectata de criza peste asteptari, precum si de scumpiri ale carburantilor, se arata in Programul de Convergenta 2008-2011.
Guvernul atrage atentia ca premisele care au stat la baza configurarii cadrului macroeconomic pe termen mediu pentru actuala editie a Programului de Convergenta au avut in vedere prognozele din ultima perioada ale diferitelor institutii specializate, care prevad o comprimare a economiei la nivel global si in Uniunea Europeana, in 2009, mai puternica decat se estimase la inceputul anului, si o relansare treptata in cursul anului 2010.

"Este de remarcat ca anul 2009 prezinta, in continuare, incertitudini si riscuri majore, avand in vedere ca economia mondiala trece printr-o criza grava care afecteza diferit fiecare stat in parte, inclusiv Romania", se mai arata in programul de convergenta 2008-2011, publicat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice (MFP).

"O reactie negativa mult mai puternica a sectorului real al economiei mondiale la problemele sectorului financiar ar putea avea un impact negativ si asupra economiei romanesti, prin reducerea pietelor de export pentru produsele romanesti", se arata in programul de convergenta, potrivit NewsIn.

De asemenea, pe plan intern exista riscul unor conditii climatice defavorabile pentru agricultura (seceta sau inundatii), ceea ce ar diminua oferta de produse agroalimentare, cu efect de reducere asupra autoconsumului si a pietei taranesti. Un alt efect ar fi cel de crestere a importurilor de astfel de produse pentru acoperirea cererii, se mai arata in program.

"Daca aceste riscuri vor fi insotite si de altele legate de preturile internationale ale petrolului si gazelor naturale sau ale produselor alimentare, este posibil ca economia romaneasca sa scada cu o rata mai mare decat cea anticipata in scenariul de baza. Aceasta evolutie este, desigur, si consecinta impactului asupra ofertei interne a reducerii cererii, ca urmare a dificultatilor de angajare pe piata muncii si a reducerii veniturilor. Scenariul de risc include efectul pozitiv al masurilor anti-criza, asumate de Guvern pentru depasirea crizei, de circa 2 pp", se arata in programul de convergenta 2008-2011.

Corespunzator scaderii ofertei interne, este de asteptat ca dezechilibrele externe sa se adanceasca, deficitul comercial sa se majoreze, iar deficitul de cont curent, sa-si mentina ponderea in PIB la un nivel comparabil cu cel din 2008. Restrangerea activitatii se va reflecta in scaderea competitivitatii economice si intr-o rata a somajului mai ridicata decat in scenariul de baza.

Guvernul ia in calcul o scadere a produsului intern brut al Romaniei cu 4% in 2009, urmata de o usoara revenire a economiei in 2010, cand anticpeaza o usoara crestere de 0,1%, pentru ca in 2011 sa ure cu 2,4%.

In primul trimestru din 2009, economia Romaniei a scazut cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor provizorii anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Pachetul de masuri pentru limitarea efectelor crizei insumeaza fonduri de 43,5 miliarde lei (8,2% din PIB) pentru acest an, din care masurile pentru relansarea si stimularea cresterii economice reprezinta 38,4 miliarde lei (7,2% din PIB), masurile pentru finantarea economiei si cresterea lichiditatii - 4,07 miliarde lei (0,8% din PIB), iar masurile sociale - 1,04 miliarde lei (0,2% din PIB).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri