Economia romaneasca va avea o performanta sub potential cel putin pana in 2015, dupa cum estimeaza atat BNR si Comisia Nationala de Prognoza, dar si FMI dupa recenta vizita de evaluare. Practic, potentialul de crestere sanatoasa a economiei este redus, iar orice avans mai mare al PIB pe o perioada mai lunga va fi inflationist.
Potentialul de crestere al economiei romanesti s-a diminuat drastic in ultima perioada, undeva spre maximum 2%, iar unii analisti sunt chiar mai pesimisti mentionand cifre de pana in 1%.

Bineinteles, de vina este socul provocat de criza financiara declansata in 2008.

Mai grav este ca, cel putin pana in 2015, economia Romaniei risca sa ramana sub potential, lucru consemnat si de oficialii FMI cu ocazia ultimei vizite de evaluare.

In programul de convergenta 2011-2014, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat un grafic care reflecta socul suferit de PIB potential ca urmare a crizei financiare. Se poate observa ruptura care a avut loc in 2008 dintre estimarile de crestere a PIB potential inainte de criza si cele de dupa inceperea crizei.




Potrivit CNP, produsul intern brut potential a cazut cu 4,7% in 2009, pentru ca in 2010 si 2011 cresterea estimata sa fie de 2,1%. Nici in acest an, CNP nu are o prognoza prea optimista pentru PIB potential, adica o crestere de 2,2%.



Cresterea PIB potential va fi modesta pana in 2015, conform ultimului program de convergenta (2012-2015), ajungand pana la 2,8%, ceea ce este cu mult sub nivelul de 4-5% estimat inainte de criza financiara.

De asemenea, deviatia fata de PIB potential se va mentine negativa pana in 2015, atat in viziunea CNP, cat si in viziunea Bancii Nationale a Romaniei.

Practic, asta inseamna ca BNR impinge in viitor revenirea economiei la o crestere aproape de potential, potrivit unui raport de analiza al firmei de consultanta FlorinCituAdvisory.

Desi banca centra este putin transparenta cand este vorba de datele privind potentialul de crestere, graficul deviatiei PIB arata ca cel putin pana in trimestrul II din 2014 economia va performa sub potential.

Potrivit economistului sef al ING Bank, PIB potential este un indicator greu de masurat, dar inainte de criza cresterea potentiala era clar peste 4%.

"Este greu de banuit care este in prezent prognoza BNR pe acest indicator, dar imi este greu sa cred ca a existat o scadere extrem de agresiva a PIB potential in Romania", a spus, pentru wall-street.ro, Vlad Muscalu.

Pe de alta parte, analistul Florin Citu este mai pesimist, avand o estimare de crestere a PIB potential de pana in 1%, fiind sanse chiar de o stagnare.

"Sa spunem ca ai 1% crestere potentiala, orice avans peste potential daca se intampla este inflationist", a explicat, pentru wall-street.ro, Citu.

Totusi, inflatia este un pericol destul de indepartat, avand in vedere deficitul de cerere din economie, BNR estimand mentinerea inflatiei in intervalul de variatie cel putin pana la jumatatea anului 2014, cu o rata anuala care nu ar trebui sa depaseasca 4%.

"In conditiile actuale, scaderea inflatiei arata un lucru foarte grav pentru economie: cresterea economica va ramane sub potential cel putin pana in 2015. Iar gravitatea situatiei este accentuata cand vedem ca potentialul de cresterea al Romaniei este mai mic de 1%", potrivit raportului publicat de FlorinCituAdvisory.

1. Credeti ca economia va avea o performanta sub potential pana in 2015?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri