Boardul executiv al FMI a finalizat prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia pune la dispozitie a doua transa din imprumut, in valoare de 1,854 miliarde euro (1,718 miliarde DST), a anuntat Fondul.
Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 6,57 miliarde euro (6,088 miliarde DST).

Boardul executiv al FMI a aprobat de asemenea solicitarea Romaniei de a nu lua in calcul, in prima evaluare, criteriul de performanta stabilit pentru arieratele statului la jumatatea lui 2009, potrivit NewsIn.

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 12,348 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1.111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

"Activitatea economica s-a deteriorat semnificativ de la data aprobarii acordului stand-by, in luna mai, insa implementarea politicilor asumate a fost importanta. Cu toate acestea, scaderea mai ampla decat ne asteptam a economiei impune o recalibrare a politicilor, astfel incat sa asigure un echilibru intre raspunsul la criza pe termen scurt si obiectivele asumate pe termen mediu", a declarat John Lipsky, director adjunct in cadrul FMI, in urma discutiilor din boardul executiv in privinta Romaniei.

El a subliniat ca tintele fiscale au fost corectate luand in calcul deteriorarea ciclica a veniturilor si pentru a evita un impact negativ asupra cererii. Totodata, acestea tin cont de eforturile de ajustare pe care Romania trebuie sa le faca pentru a-si atinge tintele de deficit pe termen mediu.

"Programul revizuit se concentreaza pe masuri care sa asigure reducerea continua a cheltuielilor curente, protejand in acelasi timp cheltuielile de capital si sociale. Pe de alta parte, ajustarile prevazute vor necesita reforme suplimentare pentru a intari controlul asupra zonelor care prezinta cele mai ridicate riscuri fiscale, inclusiv angajamente asumate, reforma pensiilor si entitatile publice descentralizate", a afirmat Lipsky.

Reprezentantul FMI a completat ca regimul de tintire a inflatiei si cursul de schimb flexibil au ajutat la diminuarea impactului crizei, constituind in acelasi timp instrumentele adecvate ale politicii monetare.

"Stabilitatea mai mare a pietelor financiare si temperarea inflatiei ar putea lasa loc de noi relaxari ale politicii monetare, dar o abordare prudenta este necesara avand in vedere nivelul inca ridicat al inflatiei si vulnerabilitatile la presiuni externe", a adaugat Lipsky.

El a mai precizat ca "politicile financiare trebuie sa ramana potrivite pentru a intampina riscurile pe care le-ar putea aduce criza si este in continuare nevoie de vigilenta pentru a raspunde oricaror probleme in sistemul bancar, mai ales deteriorarii activelor, care va surveni in urma scaderii economiei".

La incheierea vizitei FMI pentru prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantarea externa, in luna august, seful misiunii Jeffrey Franks (foto) a spus ca "tintele cantitative pe care Romania s-a angajat sa le respecte prin acordul de finantare externa cu FMI si CE au fost indeplinite cu o singura exceptie, cea a arieratelor la nivelul bugetului general consolidat", pentru care FMI nu primise, la acel moment, datele necesare.

In urma negocierilor din vara, autoritatile romane si reprezentantii FMI au revizuit prognoza de contractie a PIB in 2009, la 8-8,5%, de la estimarea anterioara, de 4,1%.

Totodata, proiectia de scadere mai ampla a economiei a atras modificarea tintei pentru deficitul bugetar la finalul lui 2009, la 7,3% din PIB, de la nivelul asumat anterior de guvern, de 4,6% din PIB.

In mod exceptional, autoritatile de la Bucuresti au solicitat FMI dreptul de a folosi o parte din imprumut pentru a finanta deficitul bugetar. Banii urmeaza sa fie deblocati intr-un interval de circa 48 de ore de la aprobarea de catre board.

Citeste si FMI lauda stabilizarea sistemului financiar: Dobanzile din Romania au scazut

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri