Procentul fondurilor nerambursabile ce pot fi acordate proiectelor de investitii prin Masura 121 „Modernizarea exploatatilor agricole” se va micsora incepand cu 2010 de la 50% la 40%, ca urmare a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, a comunicat APDRP.
"Conform Anexei Regulamentului CE nr. 1698/2005 , procentul de cofinantare nerambursabila pentru Masura 121 variaza intre 40% si 65%, procente mai mari obtinand tinerii fermieri si fermierii din zonele defavorizate, montane, Natura 2000, investitiile noi avand drept scop protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati. in baza Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana , pentru perioada 2007-2009 Romania a avut posibilitatea de a porni de la un procent de 50% cofinantare nerambursabila, din 2010 revenindu-se la procentul de 40% stipulat in Regulament", se arata in comunicatul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Astfel, pentru perioada 2010 – 2013, valoarea maxima a fondurilor nerambursabile va fi de 800.000 euro pentru un proiect, iar valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va putea depasi doua milioane euro.

Pentru investitiile realizate de tinerii agricultori cu varsta sub 40 ani sprijinul nerambursabil poate fi majorat cu inca 10%.

De asemenea, potrivit APDRP, dupa anul 2010, nu se va putea cere majorarea sprijinului nerambursabil cu 25% pentru investitiile noi care au drept scop protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.

Procentul de majorare a sprijinului cu 10% pentru investitiile realizate de agricultorii din zonele montane cu handicap natural, in zone cu handicap natural si in arii naturale protejate, incadrate in reteaua Natura 2000, ramane neschimbat.

Pentru proiectele care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile, valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1,2 milioane de euro, fata de 1,5 milioane de euro pana in 2010. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect poate fi de trei milioane de euro, iar sprijinul nerambursabil va fi de maxim 40%, anunta NewsIn.

"In cazul proiectelor care apartin unei forme asociative si care deservesc membrii acesteia, valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1,6 milioane de euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%. Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de patru milioane de euro", se mai arata in datele APDRP.

Masura 121 - „Modernizarea exploatatiilor agricole” se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane cat si a factorilor de productie, dar si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.

Contributia publica aferenta acestei masuri este de 991.827.895 euro din care, Guvernul Romaniei contribuie cu 20%, Uniunea Europeana cu 80%.

Pentru Masura 121 au fost deschide cinci sesiuni de depunere de proiecte, prima dintre ele in martie 2008. De la data lansarii masurii au fost contractate 1.308 proiecte in valoare de 393 milioane euro. Pana in prezent, APDRP a autorizat plata 85 milioane euro pentru 955 de proiecte care au intrat deja in perioada de implementare a investitiilor.

Printre activitatile pentru care s-a solicitat finantare in cadrul Masurii 121 se regasesc infiintarea si modernizarea fermelor vegetale sau a fermelor de animale, achizitia de utilaje agricole sau pentru procesarea laptelui, dezvoltarea exploatatiilor agricole prin achizitia de utilaje, infiintare de microferme de vaci cu lapte sau sere de legume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri