Motiunea de cenzura ce va determina prima cadere a unui Guvern postdecembrist a fost votata in Parlament.
[Update8] Presedintele Traian Basescu a anuntat ca in aceasta seara se va intalni cu partidele care au initiat motiunea de cenzura pentru stabilirea unui nou prim-ministru.

Basescu le-a garantat acestora ca nu se va abate de la Constitutie si va negocia cu ei pentru numirea unui premier.

Presedintele a tinut sa-i multumeasca public lui Emil Boc pentru eforturile depuse in ultimele luni de guvernare. “Pentru curajul cu care a condus guvernul si masurile pe care le-a luat, doresc sa multumesc public domnului Emil Boc, pentru efortul extraordinar pe care l-a facut in aceasta perioada”, a declarat Traian Basescu.

Cititi mai multe aici.

[Update7] Presedintele Basescu cheama partidele la consultari, incepand cu ora 17.00

Presedintele Traian Basescu a invitat astazi, incepand cu ora 17.00 partidele la consultari, au declarat surse oficiale citate de NewsIn.

Basescu i-a multumit lui Emil Boc pentru “curajul de a impinge reforma inainte, in ciuda umilintelor”. “Guvernul Boc II a fost demis in mod democratic”.

[Update6] Boc: Am pierdut o batalie, dar nu si razboiul

Dupa adoptarea motiunii de cenzura, premierul Emil Boc a declarat ca PNL si PSD au adoptat motiunea pentru ca parlamentarii celor doua entitati politice au vrut sa se asigure ca nu isi pierd privilegiile. “PDL a pierdut o batalie, dar nu si razboiul”, a spus Emil Boc, potrivit Realitatea TV.

[Update5] Vezi cum a reactionat Bursa de la Bucuresti dupa ce executivul lui Emil Boc a fost demis

[Update4] Cursul de schimb ramane stabil, in ciuda caderii guvernului

Cititi Marti 13: Guvernul se clatina. Leul, in corzi. Pica acordul cu FMI?

Guvernul Boc a cazut astazi cu 254 de voturi pentru, in urma adoptarii motiunii de cenzura in Parlament. Astfel, Guvernul Boc devine primul guvern din Romania schimbat printr-un astfel de demers.

Romania a ramas astazi in paragina, in urma caderii guvernului, pentru prima data de la revolutia din 1989.

Guvernul Boc a fost demis, in urma adoptarii motiunii de cenzura, sustin surse parlamentare care au participat la numaratoarea voturilor, pentru caderea Cabinetului pronuntandu-se 254 de parlamentari, din 236 cat era nevoie, transmite NewsIn.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea a anuntat ca motiunea de cenzura a trecut cu 254 de voturi pentru, 176 impotriva si 14 abtineri.

Astfel, opozitia guvernamentala formata din PNL, PSD si UDMR a reusit inlaturarea democrat liberalilor de la putere, urmand ca acum sa stabileasca intre ei o majoritate guvernamentala, in vederea formarii unui nou Cabinet.

Guvernul Boc ramane interimar pana la stabilirea unei alte conduceri.

[Update3] Votul asupra motiunii de cenzura s-a incheiat, in cateva minute se anunta soarta Guvernului

Votul asupra motiunii de cenzura s-a incheiat la ora transmiterii acestei stiri, urmand ca in cateva minute sa fie anuntat rezultatul in privinta supravietuirii sau a caderii Cabinetului Boc II.

Dupa numaratoarea neoficiala, se pare ca s-au inregistrat aproximativ 23 de absenti - patru senatori si 19 deputati.


[Update2] Votul in Parlament pentru motiunea de cenzura a inceput

Cei trei lideri ai opozitiei, Crin Antonescu, Mircea Geoana si Kelemen Hunor au urcat astazi la tribuna parlamentului pentru a-i transite „urari de bine” guvernului Boc si pentru a-i garanta caderea. Primul la microfon a fost Mircea Geoana care nu a avut decat reprosuri la adresa PDL si la felul in care acestia au guvernat tara in ultimele luni. Cititi mai multe aici.

[Update1]
Premierul Emil Boc a declarat, in discursul sustinut in Parlament la dezbaterea motiunii de cenzura, ca scopul motiunii este de a bloca adoptarea Legii pensiilor, astfel incat parlamentarii sa-si poata mentine privilegiile.

Premierul a acuzat reprezentantii "coalitiei" PSD-PNL ca au decis sa blocheze Legea pentru ca parlamentarii sa-si poata mentine pensiile la nivelul actual si le-a reprosat ca doresc caderea Guvernului Boc pentru ca acest act normativ sa nu se aplice.

Boc a invocat si rezultatele unui sondaj CSOP comandat de PDL, potrivit caruia 81% dintre persoanele intervievate sustin acordarea pensiilor in functie de contributii. Cititi mai multe aici.

La debutul sedintei plenului reunit al Parlamentului pe marginea motiunii de cenzura care solicita demiterea Cabinetului Boc II, 432 de parlamentari sunt prezenti din totalul de 471, anunta NewsIn.

Desi tabela arata 39 de absenti, PSD sustine ca are un singur absent, PNL doi, UDMR 2-3, iar PDL unul singur, potrivit 9AM.

Presedintele de sedinta, Mircea Geoana, a constatat ca nu exista cereri de retragere a semnaturilor de pe lista de initiatori.

Toate partidele si-au mobilizat parlamentarii pentru aceasta sedinta, astfel ca, potrivit numaratorilor facute la reuniunile de grup ce au precedat lucrarile in plen, de la PDL lipsea motivat doar deputatul PDL Doinita Chircu, aflata in spital, de la PSD este absent doar deputatul Gheorghe Ana, in timp ce Victor Socaciu, despre care liderul PSD Mircea Geoana afirma ca ar putea lipsi din cauza unei probleme de sanatate, era prezent de dimineata in Parlament. De la liberali, lipseau deputatii Dan Bordeianu si Dan Pasat. De la UDMR sunt "vreo doi- trei absenti plecati in delegatie oficial", a anuntat presedintele Uniunii, Marko Bela.

Pentru ca motiunea sa fie adoptata, sunt necesare 236 de voturi in favoarea caderii Guvernului. In cazul in care motiunea de cenzura ar fi adoptata, ar fi pentru prima data, dupa 1989, cand un Executiv este demis printr-un astfel de demers.

Cititi mai multe aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri