Firmele private ar putea accepta cresterea salariului minim la 650 lei de la 1 ianuarie 2010 si a tututor salariilor din contractul colectiv de munca, precum si demararea discutiilor pentru o noua majorare la 705 lei in a doua parte a anului viitor, a declarat presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.
"Discutile cu sindicatele s-au intrerupt si asteptam o propunere concreta din partea acestora privind cresterea salariului pentru a decide cum putem creste salariul minim la 705 lei in 2010. Am fi de acord si cu cresterea acestuia la 705 de la 1 ianuarie, insa cu conditia ca toate salariile din grila contractului colectiv de munca sa fie inghetate. Noi le-am propus sa crestem salariul minim la 650 lei de la inceputul anului viitor si inclusiv toate salariile din grila, urmand sa mai discutam in functie de situatia economica de anul viitor", a mai spus Corac.

El a precizat ca orice alta crestere a salariilor din grila contractului colectiv de munca, in urma cresterii salariului minim la 705 lei de la 1 ianuarie 2010, ar pune in pericol sectoare intregi din economie, in conditiile in care in industria chimia si industria textila exista foarte multe salarii care se apropie de salariul minim, conform NewsIn.

Costurile firmelor ar creste "cu 5-7%" daca ar fi nevoite sa sporeasca fondul de salarii la nivelul cerut de sindicate. O crestere a salariului minim la 650 lei de la 1 ianuarie 2010 si a tuturor salariilor din grila ar fi sustenabila si ar duce la majorarea fondului de salarii in mediul privat cu 8,4%, putin mai mult decat inflatia, a explicat Coraci.

Reprezentantul Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, a declarat la finalul discutiilor dintre sindicate si patronate ca Guvernul va analiza toate propunerile si va decide in consecinta, insa a atras atentia ca, in actuala conjunctura, ar fi foarte utila o intelegere intre sindicate si patronate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri