Romania este una dintre tarile UE noi care prezinta o vulnerabilitate ridicata la schimbarile climatice, iar pierderile economice potentiale generate de dezastrele naturale ar putea atinge 5% din produsul intern brut (PIB), potrivit unui raport prezentat de Banca Mondiala.
Potrivit unui raport din 2007, numai ridicarea nivelului marii ar putea avea un impact de 0,5-1,5% din PIB in tari precum Romania, Polonia sau Estonia.

Cele mai mari riscuri pentru Romania sunt inundatiile, alunecarile de teren, seceta, temperaturile extreme si furtunile, in timp ce Bulgaria, pe langa riscurile mentionate in cazul Romaniei, este vulnerabila si la incendii ale vegetatiei, potrivit NewsIn.

Ungaria este a treia tara din UE care ar putea fi afectata mai serios de incalzirea globala, in timp ce restul statelor membre noi sunt relativ mai putin vulnerabile, se mai arata in raport.

"Schimbarile climatice globale vor afecta in mod serios cele 10 noi state membre ale UE, Bulgaria, sudul Romaniei si Croatia fiind cele mai vulnerabile. Desi acestea au un aport modest la emisiile globale de gaze cu efect de sera, ele vor fi nevoite sa suporte costuri sociale si economice legate de incalzirea globala, respectiv reducerea emisiilor si adaptarea la schimbarile de mediu. Acestea includ masuri coordonate in sanatate, managementul apei si terenului, agricultura si silvicultura, zonele urbane, transportul si energia", se mai arata in raportul prezentat de Banca Mondiala.

Potrivit datelor din ultimii 20 de ani, Romania s-a confruntat cu incalzirea temperaturii, dar nu au avut loc schimbari in regimul precipitatiilor. Pana in 2050, temperatura ar putea creste, iar numarul zilelor friguroase ar putea scadea, valurile de caldura ar putea fi mai multe, la fel si ploile.

Printre politicile care trebuie luate pentru a adapta economiile la schimbarile climatice se numara cele de reducere a traficului auto in ariile congestionate, de diminuare a emisiilor de gaze prin modernizarea sistemului public de transport, cooperare regionala in sectorul energetic, eficienta energetica si diversificare a aprovizionarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri