Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul III, cand a fost cu 0,7% mai mic in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008, declinul a fost de 7,1%, arata primele estimari ale Statisticii.
[Update4] Prognoza: Romania iese mai repede din recesiune

Economia Romaniei va trece pe plus in primul trimestru din 2010 fata de trimestrul anterior, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, care nu exclude o evolutie pozitiva sau apropiata de 0 nici in ultimul trimestru din 2009. Cititi mai multe aici

[Update3] Olanda a iesit din recesiune

Economia Olandei a crescut in trimestrul al treilea cu 0,4% fata de trimestrul anterior, avans care semnifica iesirea sa din recesiune, dupa patru trimestre de declin al Produsului Intern Brut. Cititi mai multe aici

[Update2] Italia a iesit din recesiune

Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei a crescut in trimestrul al treilea cu 0,6% fata de trimestrul precedent, ceea ce marcheaza iesirea din recesiune a economiei italiene, dupa cinci trimestre consecutive de scadere. Cititi mai multe aici

[Update1] Economia Frantei a crescut cu 0,3% in T3


Produsul Intern Brut (PIB) al Frantei a avansat in trimestrul al treilea din acest an cu 0,3% fata de trimestrul anterior, iar cresterea economica din ultimele trei luni ar urma sa fie chiar mai mare. Cititi mai multe aici.

Datele macro pentru Romania


T3 este al cincilea trimestru consecutiv de scadere a PIB fata de trimestrul anterior, insa rata de contractie s-a temperat in trimestrul III 2009 la cel mai mic nivel din trimestrul III 2008.

Primul trimestru de scadere fata de trimestrul anterior a fost trimestrul III din 2008, cu un declin al PIB de 0,1%. Ulterior, contractia economica s-a accentuat in trimestrul IV 2008 (-2,8%) si in primul trimestru din acest an (-4,6%), pentru ca in trimestrul al doilea sa se inregistreze o prima temperare, la -1,1%.

Datele fata de trimestrul II sunt ajustate sezonier, in schimb, cele referitoare la trimestrul III din 2008 sunt in serie bruta, se mai arata in comunicat.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%.

Pe 6 noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca Romania se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut (PIB).

"Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arata mai rau decat in trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arata mai bine, se va situa in apropierea nivelului minim. Cred ca in primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel incat T2 si T3 sa fie pozitive", a spus Franks, potrivit NewsIn.

Tot atunci, FMI a revizuit prognoza pentru scaderea economiei in 2009 la 7,5-8% de la 8,5% si vede o redresare in 2010, inca cresterea produsului intern brut va ramane slaba anul viitor.

In prognoza finala de toamna, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a modificat in usoara crestere estimarea pentru contractia economica in trimestrul al treilea din acest an, la 8,7%, in serie bruta, de la proiectia din raportul preliminar din septembrie, de 8,5%.

Totodata, estimarile indica pentru trimestrul al patrulea din acest an o scadere a PIB cu 1,2% fata de trimestrul precedent (serie ajustata), nivel ajustat de la cel anterior, de 1%.

In trimestrul al II-lea economia Romaniei s-a comprimat cu 8,7% fata de trimestrul similar din 2008, dupa o scadere de 6,2% in primele trei luni, iar dupa primul semestru, produsul intern brut se contractase cu 7,6%, potrivit datelor INS.

Produsul intern brut al Romaniei, in preturi curente, este estimat la 497,3 miliarde lei in 2009.

Urmatoarele date despre produsul intern brut pentru trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie 2009, in varianta provizorie, vor fi publicate in 3 decembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri