Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% in primul semestru din 2016. In T2, fata de primele trei luni din 2016, avansul a fost de 6%

Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut in primele sase luni ale acestui an cu 5,2%, comparativ cu aceeasi perioada din 2015 pe seria bruta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). In datele ajustate sezonier, avanul PIB in primul semestru din 2016 a fost de 5%.

Calculat sub forma de serie bruta, Produsul Intern Brut in trimestrul al doilea din 2016 a inregistrat o crestere cu 6,0%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2015, in timp ce in semestrul I din 2016, fata de semestrul I 2015, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2%, arata INS.

Totusi, ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul II 2016 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2016: rezultatele trimestrului al treilea din 2015, comparativ cu trimestrul doi de anul trecut, au fost revizuite de la 101,5% la 101,6%, iar rezultatele trimestrului al aptrulea din 2015, comparativ cu trimestrul al treilea din 2015, au fost revizuite de la 101,1% la 101,2%.

Potrivit INS, seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile. Astfel, calculat sub forma de serie ajustata sezonier, Produsul intern brut a crescut cu 1,5%, in termeni reali, in trimestrul al doilea din 2016, comparativ cu trimestrul anterior. Fata de acelasi trimestru din anul 2015, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 5,9%, iar in semestrul I din 2016, comparativ cu semestrul I din 2015, Produsul intern brut a crescut cu 5,0%.

Evolutia PIB in perioada 2000 - 2016

Citeste si:
Raport Oxford Economics: Câți profesori sunt plătiți din taxele Huawei
Raport Oxford Economics: Câți...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

PIB -ul din primul trimestru a fost revizuit

Evolutia PIB-ului din primul trimestru al acestui an a fost revizuit in usoara scadere de catre Institutul National de Statistica, la al doilea set de date preliminare din primul trimestru al acestui an. Noile estimari indica un avans al PIB de 1,5% fata de trimestrul anterior, principala modificare fiind reevaluarea in jos a valorii investitiilor realizate in primul trimestru.

Conform prielor date preliminarea care au fost publicate de INS la jumatatea lunii mai si reconfirmate in iunie, arata ca economia romaneasca a crescut in primul trimestru din acest an cu 1,6% fata de trimestrul precedent si cu 4,2% fata de trimestrul 1 din 2015, pe date ajustate in functie de factorii sezonieri. Datele publicate vineri marcheaza o usoara revizuire in scadere a ratelor de crestere pe seria ajustata sezonier, la 1,5% fata de trimestrul precedent si la 4,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In schimb, INS a mentinut la 4,3% rata de crestere a economiei romanesti pe seria bruta. Datele reconfirma ca economia fost sustinuta in primul trimestru de avansul puternic al consumului populatiei.

Citeste si:
INS: Scădere de peste 70% ale sosirilor românilor în unitățile de...
INS: Scădere de peste 70% ale...
Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri