Ministrul transporturilor Radu Berceanu a declarat marti, in legatura cu greva sindicalistilor de la metrou, ca nici peste o luna si jumatate nu se vor gasi banii necesari pentru o crestere salariala de 20%, iar guvernul nu dispune de un "sac de bani" pe care sa nu vrea sa il acorde salariatilor.
"Daca anul trecut domnul Orban le-a acordat o marire de salarii, acest lucru s-a facut in alte circumstante, atunci se venea dupa o perioada de crestere economica, nu se pot compara situatiile. Am vorbit si ieri cu domnul prim ministru si apoi am discutat cu domnul Radoi si i-am spus ca nu avem un sac de bani pe care stam si pe care nu il dam angajatilor. I-am mai spus ca nu avem acum un cadru legal pentru negocieri, acestea se fac dupa ce se stie bugetul de stat", a declarat Radu Berceanu.

Acesta a mai spus ca sindicalistii ar trebui sa isi ceara scuze fata de cei 650.000 de oameni care folosesc metroul intr-o zi, care au fost afectati de greva, conform NewsIn.

"Din pacate 650.000 de bucuresteni care utilizeaza zilnic metroul sunt pusi in situatia de a nu mai putea ajunge la serviciu, sau acolo unde aveau treaba de cei 4.200 de angajati de la metrou care sunt in mod evident condusi catre scopuri mai mult politice decat sindicale de citre domnul Radoi, 8 ani senator PSD", a adaugat Berceanu.

El a mai spus ca salariile anagajatilor Metrorex sunt foarte bune, venitul mediu brut la metrou fiind de 36 de milioane de lei vechi, adica 3.600 de lei noi, iar venitul net, deci cel cu care se pleaca acasa, este de 26 de milioane lei vechi.

"Nu cred ca era o problema sa mai astepte pana in ianuarie, sau poate la sfarsitul lui decembrie cu aceste salarii fara vreo micsorare sau ceva si in momentul acela sa se poata purta negocieri stiind fondul pe care se poate baza, banii pe care se pot baza cei de la Metrorex, si nu numai fondul de salarii. Ceea ce vor dumnealor este ca acum sa se decida fondul de salarii pentru 2010, care sa fie cu 20% mai mare si dupa accea nu mai conteaza, nici incasarile, nici investitiile, nici subventiile pe care practic le platesc romanii din toata tara, pentru ca sunt de la bugetul de stat", a afirmat Berceanu.

Acesta a adaugat ca miercuri se va decide in instanta daca aceasta greva a fost sau nu legala.

"Cred ca e un lucru incorect, ieri s-a depus o prima plangere care se afla la Tribunalul Municipiului Bucuresti, in conformitate cu legea la ora 8:30, astfel se va judeca legalitatea si modalitatea de organizare a grevei, astazi, pentru ca nu avem o lege cum aveam inainte. In plus, s-a depus deja plangere la Curtea de Apel pentru suspendarea grevei pe termen de 30 de zile, iarasi in conformitate cu legea, care se judeca de Curtea de Apel maine la ora 9. Acestea sunt prevederile legale si modalitatile legale pe care intelegem sa le utilizam", a mentionat ministrul transporturilor.

De asemenea, referitor la pagubele provocate de greva sindicalistilor de la metrou, acesta a spus ca persoanele pagubite ar putea da in judecata societatea, mai ales cei care au abonament.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri