Dacian Ciolos va putea sa imbine vasta sa experienta practica cu extinsa sa retea de conexiuni si relatii pe care le are in intreaga Europa pentru a putea dezvolta si duce mai departe reforma Politicii Agricole Comune, a declarat ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett.
"Marea Britanie a primit cu bucurie desemnarea lui Dacian Ciolos (foto) drept comisar pentru Agricultura. Cat a fost ministru pe acest domeniu am colaborat foarte bine si cred ca vom putea colabora foarte bine si din perspectiva noului sau rol", a spus ambasadorul Marii Britanii in Romania, conform NewsIn.

Declaratiile diplomatului britanic intervin in conditiile in care Marea Britanie si Franta, care este principala beneficiara a Politicii Agricole Comune (PAC), au pozitii diferite in privinta mai multor aspecte ale reformelor din acest domeniu, mai ales in ceea ce priveste subventiile pentru agricultori, considerate exagerate de Londra. In acest moment, bugetul PAC absoarbe aproximativ 47% din bugetul total al UE, care se ridica la 116 miliarde de euro in 2008.

"Daca Dacian Ciolos va fi confirmat - si nu exista niciun motiv pentru care sa nu se intample acest lucru, avand in vedere experienta sa in domeniul agriculturii - atunci el nu va reprezenta in Comisia Europeana pozitia nationala a Romaniei pe acest domeniu. Dar, daca analizam pozitia pe care Marea Britanie o sustine privind reforma PAC, atunci aceasta este in concordanta cu nevoile stringente ale Romaniei, cum ar fi o dezvoltare rurala rapida", a explicat Robin Barnett.

Ambasadorul a pus accent si pe necesitatea unei cooperari la nivelul UE in acest domeniu. "Modul prin care putem sa avansam este sa conlucram constructiv pentru a putea configura pasii de urmat in reforma PAC. Nimeni nu este de parere ca PAC trebuie sa ramana inghetata sau neschimbata", a spus diplomatul.

"Consideram ca Dacian Ciolos, prin experienta sa si prin bunele relatii si conexiuni pe care le are in intreaga Europa, se afla intr-o pozitie buna pentru a contribui la dezvoltarea reformei PAC. Mai exact, el va putea sa imbine experienta sa practica cu intreaga retea de conexiuni si relatii pe care le are pentru a putea duce aceasta reforma un pas mai departe. Dar sa nu uitam ca si statele membre au un rol specific in acest demers", a subliniat Robin Barnett.

Pe de alta parte, comisarul european Leonard Orban declara in septembrie ca Romania si-ar dori ca politica agricola comuna sa ramana "mai mult sau mai putin asa cum este".

"Tendinta generala nu este chiar asa, este de schimbare, iar majoritatea statelor membre inclina pentru o iesire din zona platilor directe, a banilor catre fermieri, si o concentrare mai mult pe dezvoltarea rurala", a spus acesta.

Intrebat si de numirea britanicei Catherine Ashton ca inalt reprezentant pentru politica externa al UE, Barnett a spus ca ea este "un bun prieten al Romaniei", cunoaste bine aceasta tara si "nu are nevoie de vreun instructaj privind Romania".

In ceea ce priveste alte teme europene, cum ar fi extinderea UE, Barnett a spus ca Romania si Marea Britanie se afla pe pozitii foarte similare. "Exista diferenta foarte mici intre pozitia Romaniei si a Marii Brianii privind extinderea, mai ales in ceea ce priveste obiectivul strategic privind aderarea Turciei. Avem un dialog continuu pe aceasta tema si consideram ca extinderea este importanta pentru promovarea stabilitatii in regiune. Suntem aliati apropiati in acest sens", a evidentiat ambasadorul britanic.

De asemenea, Barnett a vorbit si despre pasii de urmat pentru R. Moldova pe calea intregrarii europene. "Ne-am implicat activ in a colabora indeaproape cu autoritatile romane si am identificat ca avem pozitii similare privind lucrurile care trebuie facute pentru a ajuta R. Moldova sa evolueze. O prioritate este ca institutiile financiare internationale sa ajute Chisinaul sa depaseasca dificultatile financiare cu care se confrunta. Am notat insa cu satisfactie evolutiile pozitive pe calea democratiei care au avut loc in ultima perioada acolo", a spus ambasadorul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri