Investitiile straine directe in Romania s-au redus in primele zece luni cu 51,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,72 miliarde euro, fiind pentru prima data in cursul acestui an sub nivelul deficitului de cont curent, a anuntat banca centrala.
Deficitul contului curent in perioada ianuarie-octombrie 2009 a fost finantat in proportie de 94,1% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 3,72 miliarde euro comparativ cu 7,667 miliarde euro in perioada ianuarie-octombrie 2008, se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de NewsIn.

Totodata, dupa primele zece luni din acest an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,954 miliarde euro, in scadere cu 72,2% fata de aceeasi perioada din 2008.

In perioada ianuarie-octombrie 2009, creditele intra-grup au reprezentat 47,7% din investitiile straine directe, insumand 1,774 miliarde euro, iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, 52,3%, respectiv 1,946 miliarde euro, a mai anuntat BNR.

In intervalul similar din 2008, creditele intra-grup insumau 3,187 miliarde euro, iar participatiile la capital 4,48 miliarde euro.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

In primele noua luni, investitiile straine directe scazusera cu 49,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,525 miliarde euro, depasind cu aproape 6,4% nivelul deficitului de cont curent pentru acel interval.

Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Astfel, dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.

Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42%, la finalul primului semestru, scaderea a fost de 43%. Declinul a inceput sa se accentueze ulterior, in primele sapte luni, investitiile straine directe se micsorasera cu 48%, iar dupa primele opt luni, cu 53,1%.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri