Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat, la audierile pentru aprobarea bugetului pe 2010 ca ar vrea sa cheltuiasca in urmatorii trei ani suma de 2 miliarde de euro, bani de la UE, BEI si BERD, pentru finalizarea unor proiecte esentiale.
"Daca vom obtine aprobarea Guvernului sa cheltuim 2 miliarde de euro in urmatorii 3 ani din fonduri europene, vom reusi sa finalizam proiecte care sunt strict necesare. Acesti bani vor fi pentru cofinantarea de la Uniunea Europeana, BEI si BERD a proiectelor pentru culoarul IV Pan European, pentru autostrazi si cai-ferate. Cu banii avem o problema. Nu sunt si nici nu am sa devin un magician care sa realizeze ori sursa de finantare, ori spatiul fiscal", a declarat in fata comisiilor parlamentare ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu (foto).

Berceanu a subliniat ca investitiile "nu pot face greva, prin urmare putem sa taiem din aceasta zona". De asemenea, ministrul a spus ca din bugetul de peste 10 miliarde lei, 80% sunt pentru investitii, respectiv 7 miliarde de lei sunt bani care merg direct in aceasta zona, potrivit NewsIn.

Potrivit lui Berceanu, alocarea de la buget pentru Ministerul Transporturilor si Infrastructurii este in jur de 1,3% din PIB, precizand ca ar fi necesara alocarea unei sume in jur de 3,55% din PIB, care "ar fi o suma normala pentru MTI".

"Am incercat ca cei peste 10 miliarde de lei sa fie cheltuiti cat mai bine pentru portiuni de drum care sa se finalizeze", a mai spus Berceanu in fata comisiilor reunite ale Parlamentului.

Unul dintre membrii comisiei, Dumitru Chirita, l-a apostrofat pe Berceanu pentru faptul ca nu stie sa se uite la fondurile nerambursabile. "Nu stiti sa va uitati la fondurile nerambursabile, prin urmare probabil ca vom ajunge la alte forme de transport teleportabile."

Un alt membru al comisiei i-a propus lui Berceanu trecerea metroului la Primarie, iar ministrul transporturilor i-a raspuns ca semneaza "cu cea mai mare placere" toate hartiile cu Metrorex chiar maine dimineata.

"Vreau sa vad daca Primaria poate sa aloce 500 de milioane de lei subventia, si pe langa aceasta va trebui ca Primaria sa aloce bani si pentru investitii, ceea ce inseamna miliarde de euro pe care noi (n.r. Ministerul Transporturilor) ii luam mult mai usor."

Senatorul PSD Serban Mihailescu i-a spus ministrului ca ar fi necesar sa se infiinteze o agentie de autostrazi la nivelul Guvernului ca sa primeasca mai multi bani.

Berceanu a precizat ca bugetul pe 2010 scade cu aproximativ un miliard de lei din "motive stiute", constrangeri bugetare si situatia economica dificila.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri