Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor din comisiile reunite pentru munca si protectie sociala, cu 17 amendamente sustinute de opozitie, intre care si reducerea nivelului contributiilor sociale cu aproape 10 procente.
Cel mai important amendament avizat favorabil prevede cresterea punctului de pensie la 826,2 lei in 2010, fata de 732,8 lei in varianta bugetului asigurarilor sociale de stat aprobat de Guvern, ce ar urma sa adanceasca deficitul bugetului de pensii la peste 2,5 miliarde de euro, potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan (foto).

Parlamentarii au hotarat, totodata, reducerea contributiilor pentru asigurari sociale platite de angajati si angajatori cu 9,5 procente, de la 31,3%, in varianta guvernului, la 21,8%.

Astfel, contributia platita de angajator la bugetul asigurarilor sociale ar urma sa scada in acest an la 12,8%, de la 20,8%, iar contributia platita de angajat scade la 9%, de la 10,5% in prezent.

Parlamentarii au acceptat si cresterea deficitului bugetului asigurarilor pentru somaj cu circa 100 de milioane lei, la 1,472 miliarde lei, de la 1,376 miliarde in varianta propusa de guvern, desi secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a avertizat ca aceasta noua crestere a deficitului ar duce la depasirea deficitului bugetului general consolidat pe 2010, convenit la 5,9% din PIB cu FMI si CE.

Deputatii si senatorii din comisiile de munca au decis, de asemenea, cresterea cheltuielilor din fondul de garantare pentru plata creantelor salariale la 35 milioane lei, fata de 21,3 milioane lei, cresterea cuantumului ajutorului de deces la 3.000 lei, de la 1.836 lei, si la 1.500 lei pentru un membru al familiei, de la 918 lei.

Totodata, parlamentarii au decis ca "in cursul anului 2010 se poate acorda un singur bilet de tratament balnear sau de odihna pentru un beneficiar, iar durata sejurului unui bilet de odihna in 2010 este de 6 zile".

Actuala forma a proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 trebuie, insa, sa treaca si de comisiile reunite de buget-finante din Parlament si de plenul reunit al celor doua Camere.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri