Romania a avut in noiembrie al saptelea ritm de scadere in termeni anuali a comertului cu amanuntul din Uniunea Europeana, dupa ce vanzarile s-au redus cu 9,2%, in timp ce pe ansamblul UE comertul a inregistrat un declin de 2,1% fata de noiembrie 2008, potrivit datelor publicate de Eurostat.
In zona euro, comertul cu amanuntul s-a redus cu 4%, arata NewsIn.

Cele mai mari scaderi fata de noiembrie 2008 au avut loc in Letonia (-30,2%), Lituania (-27,8%) si Estonia (-21,2%), in timp ce Polonia si Belgia au raportat cele mai semnificative cresteri ale comertului cu amanuntul, de 4,6%, respectiv 3,7%.

Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut in noiembrie in 4 state membre, a scazut in 12 si a ramas la acelasi nivel in Finlanda.

La nivelul blocului comunitar, vanzarile de produse alimentare au scazut in noiembrie cu 1,6% fata de aceeasi luna din 2008, o reducere mai mare fiind inregistrata in zona euro, de 2,9%. Sectorul bunurilor nealimentare a scazut cu 1,7%, respectiv 4,2%.

Comparativ cu octombrie, Romania a avut in noiembrie a 11-a scadere a comertului cu amanuntul din UE, egala cu cea a Sloveniei, de 0,2%. Cele mai importante scaderi lunare ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Lituania (-4,8%), Estonia (-3,1%) si Letonia (-2,3%), in timp ce Polonia si Marea Britanie au inregistrat singurele avansuri lunare ale acestui indicator, de 1%, respectiv 0,2%.

Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in noiembrie cu 0,8% in Uniunea Europeana si cu 1,2% in zona euro, raportat la luna precedenta.

Cel mai mare declin lunar al retailului din UE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri