Expertii companiei de consultanta si audit KPMG apreciaza ca amanarea aderarii Romaniei la UE ar fi o oportunitate, intrucat firmele romanesti ar avea mai mult timp sa se pregateasca pentru piata unica. Pe de alta parte, analistii cred ca incetarea acordului cu FMI nu va afecta procesul de integrare a tarii noastre. "Daca integrarea se amana, Romania ar avea mai mult timp sa invete de la altii", a declarat Bill Brown, audit partner in cadrul KPMG, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, integrarea Romaniei in UE va aduce schimbari majore, care vor afecta afacerile, in special pentru firmele care au activitati de import-export din si in UE.


Strainii nu sunt interesati de integrare

In completare, Victor Kevehazi, senior partner in cadrul KPMG, a spus ca investitorii straini nu sunt interesati de data intrarii Romaniei in UE. "Investitorii stiu ca acest lucru se va intampla, nu este foarte important cand. Investitorii externi doresc doar stabilitate legislativa pentru a putea face afaceri profitabile", a precizat Kevehazi. El a adaugat ca Romania este o tara ieftina si ca are multe de vandut pietei europene.

In ceea ce priveste decizia Romaniei de a renunta la acordul stand-by cu FMI, oficialul KPMG a mentionat ca ar trebui "sa vedem partea buna" a acestei masuri, dar s-a aratat rezervat in ceea ce priveste riscurile pe care le implica. "Nici una din tarile care au aderat in 2004 la UE nu au avut un contract cu FMI la momentul integrarii. Nu este obligatoriu sa ai un acord cu institutia internationala pentru a te integra in UE. Cand avem un astfel de mediu de afaceri nu mai este nevoie de nimeni sa ne impinga de la spate", a precizat Kevehazi.


El a mai declarat ca Guvernul trebuie sa fie capabil sa-si asume responsabilitatea modului in care este gestionat bugetul de stat pentru a elimina dezechilibrele macroeconomice. "Partea buna a renuntarii acordului cu FMI este ca, in acest moment, suntem pe picioarele noastre si privim UE direct in fata. Guvernul trebuie insa sa rezolve problema dezechilibrelor inainte de integrare, pentru ca dupa 2007 vom raspunde in fata UE", a mai precizat Kevehazi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri