Fondul Monetar International (FMI) a fixat deja primele doua tinte trimestriale de deficit autoritatilor de la Bucuresti, in cadrul obiectivului principal de a reduce deficitul bugetar la 5,9% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la 7,2% anul trecut.
Astfel, pentru finalul primului trimestru, tinta de deficit este de 8,25 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce pentru jumatatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei (3,8 miliarde euro), potrivit NewsIn.

Pe actualele proiectii macroeconomice, deficitul ar urma sa ajunga la 21,8 miliarde lei in septembrie si la 31,9 miliarde lei la finalul anului, insa deocamdata acestea sunt doar tinte indicative.

In cazul in care deficitul trimestrial depaseste cu 200 milioane lei tinta prevazuta, Ministerul Finantelor trebuie sa se consulte cu expertii FMI, prevede memorandumul tehnic ce insoteste scrisoarea de intentie a guvernului, semnata de ministrul finantelor si de guvernatorul BNR.

In legatura cu aceste tinte, FMI a fixat si limite trimestriale de cheltuieli primare curente ale bugetului consolidat: 32,9 miliarde lei pentru primele trei luni si 65,1 miliarde pentru prima jumatate a anului. Dupa primele noua luni, cheltuielile ar trebui sa fie de cel mult 97,5 miliarde lei, iar pentru finalul anului este prevazut un nivel de 131,3 miliarde lei.

Veniturile bugetului consolidat - exclusiv fonduri UE - sunt estimate la 37,8 miliarde lei in primele trei luni, 77,6 miliarde in primul semestru, 119,5 miliarde dupa noua luni si 161,8 miliarde pentru intregul an.

In ceea ce priveste garantiile publice acordate firmelor private sau de stat, FMI a fixat un plafon total de 12 miliarde lei pentru acest an, insa acest nivel include si soldul de la finalul anului trecut, de 2,1 miliarde lei, astfel ca valoare maxima a garantiilor noi este de 9,9 miliarde lei, fara limite trimestriale.

Anul trecut, guvernul putea acorda garantii noi de 7,7 miliarde lei, insa a folosit mai putin de o treime din valoare, iar pentru acest an FMI permite majorarea plafonului cu 4,3 miliarde lei.

Proiectiile au la baza prognozele macroeconomice convenite cu FMI, ce indica o crestere economica de 1,3% in acest an, dupa contractia severa de anul trecut, de 7,2%, conform datelor preliminare ale Institutului National de Statistica.

Tinte de profit pentru cele 10 companii de stat cu probleme
Intre masurile de control al cheltuielilor publice agreate cu FMI, guvernul trebuie sa realizeze in acest an un sistem de monitorizare a institutiilor publice, fiind mentinuta lista celor 10 mari companii de stat cu probleme - CN Cai Ferate CFR, SN Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, CN de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare. Monitorizarea acestor firme a fost decisa la evaluarea din august 2009 a Fondului.
Executivul de la Bucuresti s-a angajat in memorandumul tehnic sa furnizeze catre FMI informatii privind sanctiunile decise daca bugetele si tintele companiei in restructurare nu sunt respectate. Sanctiunile pot consta in reduceri de remuneratii sau eliberarea din functie a conducerii.

Pentru cele 10 companii vor fi fixate in acest an tinte trimestriale pentru indicatorul EBIT (castiguri inainte de dobanzi si impozite), excluzand subventiile. Primele doua tinte pentru acest indicator, pentru finalul lui martie si jumatate anului, sunt fixate la 1,381 miliarde lei, respectiv 2,619 miliarde lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri